The Block’un sektöre yönelik yaptığı araştırmaya katılanların yarısından fazlası düzenleyici belirsizliğin, geleneksel varlık yöneticilerinin kripto ve dijital varlık alanına girmesini engellediğini söylüyor.

Örnek setindeki firmalarla 38 röportaj gerçekleştiren The Block, ağırlıklı olarak dijital varlık sektöründe çalışan profesyoneller üzerinde durdu. Katılımcılar arasında piyasa yapıcıları, borsaları, gözetim sağlayıcılar ve tüccarlar yer alıyordu.

The Block’tan Steven Zheng’in belirttiği gibi, araştırmaya katılanların % 53’ünden fazlası, düzenleyici belirsizliğin geleneksel varlık yöneticilerinin sektöre girmesini engellediğine inanıyor. Birçoğu, dijital varlıkların yasal statüsünün nasıl belirsiz kaldığına işaret ediyor.

B2C2 kurucu ortağı Max Boonen konuyla ilgili olarak: “Varlık yöneticileri için esas engelleyici unsur yetkilendirme mevzusu. Blackrock gibi fonların bitcoin’e yatırım yapma yetkilerini genişletme yetkisi yoktur. Bu tür fonların belirli yetkileri vardır ve hiçbir şeye yatırım yapamazlar.” ifadelerini kullanıyor. Katılımcıların atıfta bulunduğu diğer faktörler ise yüzde 47 ile altyapı gelişimi, yüzde 32 ile de pazarın toplam boyutunu içeriyor.

The Block’un geçmiş dönemde Blockchain Association tarafından yaptırılan anketi de benzer bir şekilde düzenleyici belirsizliğe dikkat çekiyor. ABD odaklı yapılan araştırmanın bulgularına göre firmaların yüzde 91’i dijital varlık ve blokzinciri işletmelerinin işletilmesine ilişkin belirsiz düzenlemeler ve yönergeler gibi giriş engelleri olduğunu belirtiyor. Firmaların yüzde 43’ü düzenleyici belirsizliğin faaliyetlerine külfetli yasal maliyetler getirdiğini söylerken, katılımcıların yüzde 91’i ABD’li politika yapıcılardan düzenleyici netlik istiyor.

Blokzinciri ve kripto alanındaki düzenleyici eksikliği hâlâ birçok sektörün bu alana giriş yapmasını engelleyecek seviyede. Teknolojinin sunduğu potansiyelin tam olarak açığa çıkması ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için düzenleyici eksikliklerinin giderilmesine öncelik verilmesi gerekiyor. Bunun için blokzinciri ve kripto alanında faaliyet gösteren birçok şirket, devlet kurumlarıyla yakın temasta bulunmaya ve operasyonlarını genişletmeye çalışıyor.

Ripple CEO’suna göre düzenleyiciler Blockchain’in önünü açmalı

KaynakTheBlock