ABD Senatörü Elizabeth Warren, uzunca bir süredir kripto para birimlerine yönelik yaptığı eleştirilerle tanınıyor. Senatör bu sefer New York Times’a verdiği röportajda kripto para biriminlerinin yeni gölge bankacılığına gebe olduğunu dile getirdi.

New York Times’taki yazı son dönemlerde aldığı yatırımlarla ABD’li düzenleyicilerin de dikkatini çeken kripto kredi girişimi BlockFi odaklı. Warren da bu çerçevede kripto para birimlerini yorumladı.

Gölge Banka” kavramı, normal bankacılık düzenlemesinin kapsamı dışında bu tür hizmetleri sağlayan banka dışı bir finansal kuruluş anlamına geliyor. Warren’ın bu yorumları, kendisinin kripto para birimlerine karşı bir tutum sergilediğini bir kez daha gösteriyor. Warren’ın NYT’de yer alan açıklamaları şöyle: “Kripto paralar yeni gölge bankadır. Aynı hizmetlerin çoğunu sağlar, ancak geleneksel sistemi destekleyen tüketici korumaları veya finansal istikrar olmadan sağlar.

Habere göre Warren, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bankaların, sabit akçeleri destekleyen nakit mevduat tutmasını yasaklama fikrini de gündeme getirdi. Warren, bir dizi açık mektup aracılığıyla Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı Gary Gensler ve Başkan Joe Biden’ın Hazine Sekreteri Janet Yellen ile bununla ilgili bir diyalog başlattı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Warren, Yellen’a “kripto para birimlerinin finansal sistem için oluşturduğu artan riskleri azaltmak için koordineli ve uyumlu bir düzenleyici strateji” çağrısında bulundu.

Brezilya Merkez Bankası dijital para birimlerini düzenlemek istiyor