Küba Merkez Bankası, ticari işlemlerde sanal varlıkların kullanımını ve bu sektördeki hizmet sağlayıcıların lisanslanmasını düzenleyen yeni bir karar yayımladı.

Yayımlanan kararda Küba Merkez Bankası (BCC), sosyoekonomik çıkar nedenleriyle belirli sanal varlıkların ticari işlemlerde kullanılmasına izin verebileceği, finansal, takas ve tahsilat veya ödeme ile ilgili işlemler için sanal varlık hizmet sağlayıcılarına lisans verebileceği yer alıyor.

BCC’ye göre finansal kuruluşlar ve diğer tüzel kişiler, sanal varlıkları yalnızca kendi aralarında ve gerçek kişilerle birlikte parasal, ticari işlemler, takas işlemleri ile parasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla kullanabilirler. Tüm bunlar Merkez Bankası tarafından yetki verilmesi halinde yapılabilir.

Öte yandan kararda, hükümet yönetim kurumlarının Küba Merkez Bankası tarafından izin verilen durumlar dışındaki işlemlerde sanal varlık kullanmaktan kaçınması gerektiği de belirtildi.

BCC’ye göre, bu tür sanal varlıklar ve bu tür hizmetlerin sağlayıcıları bankacılık ve finansal sistem dışında faaliyet gösterseler bile bunların yönetimi, yüksek oynaklık ve veri ağlarında kullanımları nedeniyle para politikası ve finansal istikrar için risk anlamına geliyor.

BCC ayrıca, bu tür ağlarda kayıtlı kullanıcıların ve bunların kullanımından elde edilen işlemlerin “aşırı anonimliği” göz önüne alındığında, kripto para birimlerinin suç faaliyetlerini finanse etmek için kullanılma riskleri içerdiğini de belirtti.

Kore Bankası: CBDC’ler sanal varlık değil, itibari paradır

KaynakCoinDesk