Kurumsal blokzinciri girişimi HACERA, COVID-19 için veri toplama ve analitiğe yardımcı olmak üzere yeni bir blokzinciri platformu olan MiPasa’yı başlattı. Şirket bunun gerçekleştirilmesi için IBM, Oracle ve diğerleriyle ortaklık kurdu.

Salgından bahsederken HACERA’nın kurucusu Jonathan Levi: “Ne yazık ki birkaç haftamız daha olduğunu düşünmüyorum ve bilinçli kararlar verebilmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Hepimiz Dünya Sağlık Örgütü (WHO), John Hopkins Üniversitesi, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) ve diğerlerinden gelen verileri görüyoruz. MiPasa projesi ise farklı kaynaklardan gelen verileri sentezlemeyi ve bunların mutabakatına yardımcı olmayı amaçlıyor. Sistemdeki verilerin orijinal ile eşleşmesini sağlamayı planlayan sistem ve böylece halkın veri tutarsızlıklarını rapor edebilmesine imkan tanıyacak. MiPasa platformu Hyperledger Fabric üzerine kurulacak.

Platformun çözümlerinden biri, enfekte olmuş herhangi bir kişiyi gizlilik etkin bir şekilde bildirmeye teşvik ederek harita oluşturmak. Bu harita sayesinde insanlar enfeksiyon olan birine yakın olup olmadıklarını ve kime test için öncelik verilebileceğini belirleyebilecek.

Dünya Sağlık Örgütü ve CDC’den gelen verilere ek olarak daha fazla veri kaynağı, MiPasa’nın planlanan veri analizi için daha zengin bir bilgi kaynağı sağlamasına yardımcı olacak. Bu amaçla grup, verilerin analiz edilmesine yardımcı olmak için istatistik, olasılık, makine öğrenimi ve yapay zeka alanında araştırmacıları cezbetmeyi umuyor.

Blokzinciri koronavirüs krizi için faydalı bir çözüm olabilir mi?

KaynakLedgerInsights