Avrupa Komisyonu ve EFPIA ortak girişimi olan IMI programı ilaç geliştirme çalışmalarında fikri mülkiyete tabi verilerin açıklanmasına gerek kalmadan, federe makina öğrenmesi metoduyla araştırma süreçlerine dahil edilmesi ihtiyacını karşılamayı hedefliyorlar. 

İlaç keşfi sırasında üretilen büyük miktardaki veri her zaman en uygun şekilde kullanılamıyor, bu da bilim adamlarının eski verileri kullanarak yeni keşifler yapma fırsatlarını kaçırdığı anlamına geliyor.

Buradaki zorlukların başındaysa bu verilerin büyük kısmı özel şirketlere ait ve bu verilerin başkaları tarafından kolayca kullanılabilir hale getirilmesi rekabeti etkileme ihtimali yer alıyor.

Avrupa Komisyonu ve EFPIA ortak girişimi olan IMI programı kapsamında geliştirilen MELLODDY projesi, veri ve varlık sahiplerinin proje boyunca bilgilerinin kontrolünü elinde tutmasını, son derece gizli niteliklerin korunmasını bununla birlikte çok sayıda özel veri grubundan öğrenmeyi mümkün kılacak bir makine öğrenme platformu oluşturmayı hedefliyor.

Bu yenilikçi blokzinciri bazlı çözüm sayesinde projedeki ilaç şirketleri, binlerce ilaca ilişkin yüzlerce terabayt büyüklüğündeki verileri, daha önce benzeri görülmemiş şekilde rekabetçi unsurlara zarar vermeden, kullanabilecek.

Platform aynı zamanda federe bir makine öğrenme yaklaşımı da içerecektir; bu da keşif çabalarının merkezileştirilmediği anlamına geliyor. Projenin yeni moleküller ve bunlara bağlı ilaçların keşfinde büyük bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Proje hakkında daha fazla bilgi web sitesinde bulunabilir.