İran, şehirlerin plansız elektrik kesintileri yaşamasının ardından Bitcoin gibi enerji tüketen kripto para madenciliğini dört ay boyunca yasakladığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani kabine toplantısında elektrik kesintilerinin ana nedeninin hidroelektrik enerji üretimini etkileyen bir kuraklık olduğunu söyledi. Ancak, %85’i lisanssız olan kripto para madenciliğinin her gün şebekeden 2GW’dan fazla enerji tükettiğini de belirtti.
Dünyadaki Bitcoin madenciliğinin tahminen %4,5’i İran’da gerçekleşiyor.
Analiz firması Elliptic’e göre, bu kripto faaliyetleri ülkenin yaptırımları atlatmasına ve kripto varlıklarında yüz milyonlarca dolar kazanmasına izin veriyor. Şu anda ambargo dolayısıyla İran bankalarının küresel finans sistemiyle olan bağlantısı kesilmiş durumda. 2018 yılında ABD tarafından yürürlüğe konulan yaptırımlar nedeniyle de ülke önemli bir gelir kaynağından mahrum kalmış durumda.
Elliptic, İranlı yetkililerin 2019’da kripto para madenciliğini resmen tanıdığını ve daha sonra madencilerin kendilerini tanımlamalarını, elektrik için daha yüksek bir tarife ödemelerini ve mayınlı bitcoinlerini İran Merkez Bankası’na satmalarını gerektiren bir lisans rejimi oluşturduğunu söyledi.
İşlemlerin dijital bir defteri olan blokzinciri üzerinde çalışan Bitcoin’in işlemlerinin gerçekleşmesi için muazzam bir bilgi işlem gücü gerekiyor. Bu da ciddi bir enerji kullanımını gerektiriyor. Bitcoin’in enerji kullanımı konusundaki verimsizliği son zamanlarda sık sık gündeme gelirken İran’ın kripto madenciliğini doğrudan yasaklaması dikkatleri tekrar kripto madenciliği ve enerji kullanımı ilişkisine çekti.
Ülkenin ulusal elektrik şirketi yaptığı açıklamada, lisanslı kripto para madenciliği tesislerinin, yükü hafifletmek için faaliyetlerini gönüllü olarak kapattığını duyurdu.