Japon Merkez Bankası (BoJ) resmi olarak merkez bankası dijital para birimi testlerine başladıklarını doğruladı. Amaç, 1 yıl sürecek olan ilk aşamada (PoC) dijital yen’in teknik fizibilitesini keşfetmek.

Testlerden sonra bir CBDC çıkarıp çıkarmayacaklarına karar verecek olan Merkez Bankası, ihraç, dağıtım ve ödeme gibi temel işlevleri deneyeceğini söyledi.

6 ay önce Japonya Merkez Bankası, Kavram Kanıtları için iki aşama ve ardından bir pilot uygulama dahil olmak üzere üç aşamalı denemenin ana hatlarını çizdiği bir CBDC belgesi yayımlamıştı.

Nakit kullanımı hala yüksek olmasına rağmen, BoJ değişime hazırlıklı olmaya istekli. Ayrıca dijital bir toplumu da desteklemek istiyor. Buna ek olarak merkez bankası ödeme ve ödeme verimliliğini de artırmak istiyor. Yurt içi ödemelerin çoğu banka saatleri içinde yapılıyor. Dijital paralar bu tür sınırlamaların bir çözümü olabilir.

CBDC’ler dünyanın birçok yerinde konuşmaya devam ediyor. Son 2 yıldır birçok ülkenin merkez bankası konuyu gündemine alırken dijital paraya yönelik araştırma geliştirme çalışmaları da hiç olmadığı kadar artmış vaziyette.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakBoJ