Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (The European Securities and Markets Authority – ESMA) kripto varlıklar hakkında Avrupa Birliği (AB) Kurumlarına yönelik bir tavsiye yayınladı.
Gerçekleştirilen açıklamada ESMA; kripto varlıklarının farklı iş modellerini, ortaya çıkabilecek riskleri, potansiyel faydaları ve mevcut düzenleyici çerçeveye uyumunu analiz etmek için 2018 yılı boyunca Ulusal Yetkili Otoritelerle (NCA’lar) birlikte çalıştığını belirtiyor. Bu çalışmaya dayanarak ESMA, mevcut finansal düzenleyici çerçevede kripto varlıklarıyla ilgili tespit ettiği endişelerini kamuoyuna duyuruyor. Bu çerçevede iki noktaya vurgu yapılıyor;
İlk olarak; MiFID kapsamında finansal araçlar olarak nitelendirilen kripto varlıklar için, mevcut düzenlemelerin etkili bir şekilde uygulanmasına olanak sağlamak üzere özel gereklilikler yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Akabinde; kripto varlıkların finansal araç olarak nitelendirilmediği durumlarda, uygulanabilir finansal kuralların bulunmaması yatırımcıları önemli risklere maruz bırakıyor. ESMA en azından Kara Para Aklamanın Önlenmesi (AML) şartlarının, tüm kripto varlıkları ve kripto varlıkları içeren faaliyetler için geçerli olması gerektiğine inanıyor. Ayrıca riskli durumlar ile alakalı açıkça bilgilendirmelerin yapılması gerektiğini ve böylece tüketiciler kripto varlıklara yatırım yapmadan önce potansiyel risklerin farkında olmaları sağlanmalıdır, ifadelerine yer veriliyor..
ESMA Başkanı Steven Maijoor: “NCA’lar ile gerçekleştirdiğimiz araştırmamız, bazı kripto varlıklarının MiFID finansal araçları olarak nitelendirilebileceğini ortaya çıkartıyor, bu durumda AB mali kurallarının tamamı geçerli olacak. Bununla birlikte, mevcut kurallar bu araçlar dikkate alınarak tasarlanmadığından, NCA’lar mevcut gereksinimleri yorumlamada zorluklarla karşı karşıya kalıyor ve kripto varlıkların bu özel durumları için yeniden tanımlamalar yapılması gerekiyor” şeklinde araştırmayı ve tespitlerini paylaşırken sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu arada, bazı kripto varlıklar mevcut mali düzenleme çerçevesinin dışında kalıyor. Bu durum, kripto varlıklara yatırım yaparken kısıtlı veya hiç koruması olmayan yatırımcılar açısından önemli riskler teşkil ediyor.”
ESMA’nın kripto varlıklar üzerindeki çalışması ve önerileri tavsiye niteliği taşıyor. AB Kurumları bu tavsiyeleri göz önüne alarak, belirtilen boşlukların doldurulması ve ilgili konuların detaylandırılması için daha fazla araştırma yapabilirler ve gerek tavsiyeler gerekse kendi tercihleri ile aksiyon alabilirler. Öte yandan ESMA, NCA’lar ve küresel düzenleyicilerle işbirliğine devam ederek kripto varlıklarla ilgili piyasadaki gelişmeleri aktif olarak izlemeye devam edecek ve gerektiği takdirde tavsiyelerini sürdürecek.
Kaynak: FinTech İstanbul