Güney Kore’nin Gangwan-do ilinde, hastane ziyareti olmadan kronik kardiyovasküler hastalık verilerini yönetmek için blokzinciri ve yapay zekanın kullanılması bekleniyor. Platform Gangwan-do’daki kapsamlı kronik hastalık izleme projesinin bir parçası olacak.

Kronik hastalıklar sık sık hastane ziyareti ve sürekli olarak gözlem gerektirebiliyor. Çözümün geliştirilmesindeki amaç, hastane ziyaretlerinden önce kişisel bakım ve hastane sonrası ziyaret bakımı da dahil olmak üzere kronik sorunları uzaktan yönetebilmek.

Geçmişteki sağlık verilerini kaydedecek çözüm, kronik sağlık sıkıntılarını tahmin ve analiz etmek için yapay zekayı kullanacak. Gangwan-do ilk olarak platformu 100 hast aiçin kullanmayı planlıyor. Daha sonra ise bu kademeli olarak ilde kronik hastalığı olan 450.000 kişiye genişletilecek.

Şehir yönetiminde konuya yönelik yapılan açıklamada:”Bu yıl platformun yapımını ve tanıtımını tamamlayacağız. 2021’de ise pilot çalışmaların başlatılması ve hizmetlerin genişletilmesi planlanıyor.” ifadelerini kullanıldı. Geliştirilecek çözüm, diyabet ve artrit gibi diğer kronik rahatsızlıkları içerek şekilde de genişletilebilecek.

Blokzinciri teknolojisinin sağlık alanında hızla geliştiğini gözlemleyebiliyoruz. Özellikle COVID-19 salgının etkisiyle birlikte sağlık ürünlerinin izlenimi konusunda blokzinciri kullanılması sık sık gündeme geliyor. Diğer taraftan Güney Kore’nin yaptığı gibi uzaktan sağlık yönetimi çözümleri için de kullanılan blokzinciri, önümüzdeki yıllarda sağlık sektörüne çeşitli yenilikler getirecek gibi görünüyor.

Güney Kore’nin kronik hastalıklara yönelik geliştireceği çözüm blokzinciri kullanılan 10 kamu hizmetinden biri olacak. Aralık 2020’ye kadar hazır olması beklenen sistem için 800 bin doların üzerinde bir yatırım yapılacak.

Blokzinciri tabanlı COVID-19 sağlık sertifikası uygulaması geliştirildi

KaynakLedgerInsights