Finansal İstikrar Kurulu (FSB) yayınladığı bir raporda, sabit akçelerin finansal istikrarı zayıflatabileceğini ve büyük dünya ekonomilerinin uygun bir düzenleyici çerçeve uygulayarak bu riskle yüzleşmesi gerektiğini belirtiyor.
Küresel finansal sistemle ilgili politikayı izleyen ve şekillendirmeye yardımcı olan uluslararası bir kurum olan FSB, G20 için sabit akçeler (stablecoin) hakkında öneriler listeledi.
Raporda sabit akçelerin aynı riskleri sunan diğer işlerle aynı kurallara uyması gerektiği öneriliyor. Önerilerde: “Sabit akçeler yeni bir küresel ödeme sistemine katkıda bulunmasına yardımcı olsa da bu tür araçlar, finansal sistem için sistematik riskler ve yerel para birimlerinin ikame edilmesi de dahil olmak üzere reel ekonomi için önemli riskler oluşturma potansiyeline sahip olabilir.” ifadeleri yer alıyor.
FSB ayrıca, ülkeler arası sınır ötesi bir işbirliği olması gerektiğini ve sabit akçe şirketlerinin riskleri etkili bir şekilde yönetmesi, operasyonel olarak esnek olması, siber saldırılara karşı güvenceye sahip olması, kara para aklama ve terörist finansmanı durdurma sistemleri olması gerektiğini de söyledi.
“İlgili makamlar, gerektiğinde, küresel sabit akçelerin yarattığı riskleri yeterince ele almak için düzenleyici yetkileri açıklığa kavuşturmalı ve yerel çerçevelerindeki potansiyel boşlukları ele almalıdır.”
FSB’nin önerileri büyük ölçüde, Facebook’un Libra ile kripto para birimi alanına girmesinden kaynaklanan sabit akçe projelerine yönelik oluşan yeni dalgaya referans veriyor. Sosyal medya devi daha önce Libra’nın sabit akçe olmadığı konusunda ısrar etmiş olsa da, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ABD’li milletvekillerine Ekim ayında yapılacak bir duruşmada böyle düşünülebileceğini kabul etmişti