Açık kaynaklı blokzinciri projesi Celo’nun kâr amacı gütmeyen kanadı Celo Vakfı, blokzinciri teknolojisini kullanacak bir organizasyon ağı olan “Alliance for Prosperity” (A4P) ismindeki ittifakını duyurdu.

Celo’nun sabit akçesi (stablecoin) bankalardan, kredi ve yatırım araçlarından uzak kalan dünya çapındaki milyarlarca insan için finansal katılımı artırmayı hedefliyor. Projenin Facebook’un Libra’sına oldukça benzediğini söylemek yanlış olmaz.

Şu ana kadar, cLabs tarafından geliştirilen Celo blokzinciri platformunu kullanarak merkezi olmayan uygulamalar oluşturmaya ve / veya dağıtmaya kendilerini adamış 50’den fazla kuruluş ittifaka katılmış durumda. Geliştirilecek bu uygulamalar bankasızlar, mülteciler ve ihmal edilmiş diğer popülasyonlara yönelik erişimi en üst düzeye çıkarmak üzere cep telefonları için özel olarak üretilecek.

Refah İttifakı ve cLabs’ın iş geliştirme başkanı Chuck Kimble konuyla ilgili olarak: “Tasarım gereği Celo, mobil ve kullanıcı önceliklidir. Kapsamlı pazar içi kullanıcı araştırmasıyla bilgilendirilir ve toplulukların ihtiyaçlarını karşılamayı ve kullanım örneklerini sağlamayı amaçlar. İttifak üyeleri, mobil ve çevrimiçi çalışmalara güç vermek de dahil olmak üzere çeşitli kullanım örneklerini takip ediyor. Bunlar arasında daha hızlı ve hesaplı havale imkanı sağlamak, insani yardım sunmanın operasyonel karmaşıklıklarını azaltmak, ödemeleri kolaylaştırmak ve mikro kredileri mümkün kılmak gibi örnekler yer alıyor.

Celo ve Libra rekabeti

Yaklaşımları farklı olsa Celo, Facebook’un Libra projesinde çok da farklı durmuyor. Her ikisi de mevcut finansal sistemi elden geçirmek ve insanların parayı daha ucuz, daha hızlı ve daha güvenli göndermelerini sağlayan küresel bir para birimi ile desteklemeyi hedefliyor. Aradaki en büyük fark, Libra’ya birçoklarının şüpheyle baktığı Facebook tarafından öncülük ediliyor olması.

Facebook’un Libra’yı duyurduğu günden itibaren projeye yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü. Libra’ya ilk başta katılıp sonradan ayrılan birçok şirket oldu. Celo’nun buna benzer tepkilerle karşılaşıp karşılaşmayacağı merak konusu, ancak Facebook gibi geniş bir kullanıcı tabanına sahip olmadığı için benzer tepkiler alması olası görülmüyor.

Celo’nun ittifakı henüz Visa ve Mastercard gibi ödeme dünyasının devlerini içermese de blokzinciri ve ödemeler dünyasının iddialı girişimleri projeye destek veriyor. Libra’nın rakibi olarak piyasaya çıkan Refah İttifakı’nın kaderi ne olacak hep birlikte göreceğiz.

Mastercard CEO’su, şirketin Libra projesinden ayrılmasına açıklık getirdi