Mastercard, ağındaki iş yerlerine bu yıl içinde kripto para birimi cinsinden ödeme alma seçeneği sunmayı planlıyor.

Mastercard için bir ilk olacak olan bu hamle, müşterilerin katılımcı tüccarlarda dijital ödemelerini kripto ile yapmasına imkân tanıyacak. Şirket, şimdilik hangi para birimlerini desteklemeyi planladığını açıklamadı.

Daha önce Mastercard, kripto kart ortakları Wirex ve Uphold aracılığıyla kripto işlemlerini sınırlı bir şekilde destekliyordu. Mevcut programlarda para, tüccara ulaşmadan itibari para birimine dönüştürülüyordu.

Ödeme devinin yeni hamlesi, mağaza sahipleri ve programa dahil olan işletmeler arasındaki dinamiği yükseltmeyi hedefliyor. Böylelikle işlemler itibari para ekosistemi sınırlarının ötesinde yürütülebilecek.

Mastercard’a yakın kaynaklardan biri, çoğu Bitcoin alıcısının parasını ödeme aracı olarak değil, yatırım aracı olarak gördüğünü belirterek Mastercard’ın kripto ödeme girişiminin Bitcoin’i destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin bir garanti olmadığını da vurguladı.

Kaynağa göre Mastercard, kriptoları “Blockchain Ortaklıkları için İlkeler” çerçevesine göre değerlendirecek. Mastercard’ın Libra’dan (Diem) ayrılmasından sonra yayımlanan bu belgede, istikrar, tüketicinin korunması ve yasal uyumluluk konularına vurgu yapılıyor.

Mastercard, dijital para alanı etrafında yıllarca süren patentlerle bu geleceğin temelini atıyordu. Şirket, 89 blokzinciri patentine sahip olduğunu ve dünya çapında ek 285 patent için onay beklediğini söyledi. Bu başvuruların içinde “taraflar arasında kripto işlemlerini gizli tutma yöntemleri, zincir kredi kart ödeme doğrulaması, anında blokzinciri ödeme işlemleri ve kripto ödemelerinin nasıl yapılacağı” gibi konular yer alıyor.

Mastercard’da Dijital Varlıklar & Blockchain Ürünleri ve Ortaklıkları’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Raj Dhamodharan da yazısında Mastercard’ın ağına neden kripto parayı getirdiğine dair dikkat çekici ifadeler kullanıyor.

Yazısına “Kripto para birimleri hakkındaki görüşleriniz ne olursa olsun, ister bir fanatik isterse şüpheci, gerkçek şu ki bu dijital varlıklar ödemeler dünyasının daha önemli bir parçası haline geliyor.” ifadeleriyle başlayan Dhamodharan, 4 kilit nokta üzerinde durduklarını söylüyor: Tüketici koruması, sıkı uyumluluk protokolleri, regülasyonlar ve insanları bu varlıkları ödemeler için kullanabilmeleri.

Visa, Mastercard ve PayPal kripto varlıklar ve Bitcoin için yaklaşımlarını değiştiriyor

KaynakCoinDesk