Consensus Distributed etkinliğinde konuşan OECD Küresel Blokzinciri Politika Merkezi Müdürü Caroline Malcolm, blokzincirleri ve uygulamalar arasındaki birlikte çalışabilirliğin kritik bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Malcolm’a göre ekosistemin gerçekten işe yaramasını sağlamak için en baştan itibaren birlikte çalışabilirlik üzerinde durmamız gerekiyor. Malcolm teknik olarak bunun temel blokzinciri katmanında uygulanabileceğini ve varlığının da son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinlikte yapılan tartışmanın bağlamı geri dönüşümdü. Kurumsal blokzinciri girişimi Circulor CEO’su Douglas Johnson-Poensgen, konuşmasında bazı geri dönüşüm sistemlerindeki zorlukları vurguladı. Örneğin, plastikler için bazı kimyasal geri dönüşüm süreçleri, yeni plastikler yapmak için kullanılan tipte yağ benzeri bir çıktı üretir. Bu şekilde plastik uygun şekilde geri dönüştürülmüş olur. Ancak tüm bunların izlenmesi için bir teknolojiye ihtiyaç duyuluyor ve blokzinciri bunun için oldukça uygun. OECD de bu noktada, bu tarz niş sistemlerin bağımsız olarak çalışmasının ideal olmadığını belirtiyor.

Circulor şu anda elektrikli akülerle ilgili bir birlikte çalışabilirlik çözümü geliştiriyor. Şirket, şarj edilebilen bu piller için yaygın olarak kullanılan kobalt gibi minerallerin uygun bir şekilde tedarik edilebilmesi için de çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Başka bir girişim olan Everledger da pil geri dönüşümü üzerinde çalışan şirketlerden birisi.

CEO Johnson-Poensgen bununla ilgili olarak: “Everledger ile birlikte Oracle platformunda çalışıyoruz. Şu anda pil tedarik zinciri için belirli standartlar tasarlamak adına birlikte çalışabilirlik üzerinde duruyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Her iki firmanın da Hyperledger Fabric kullandığını belirtelim

Birlikte çalışabilirlik mevzusu blokzinciri teknolojisinin gerçek potansiyelini ortaya çıkarması açısından oldukça önemli olarak görülüyor. Şu anda geliştirilen projeler içinde ise birlikte çalışabilirliğin bariz olarak eksikliği hissediliyor. Geçtiğimiz yıl Gartner, özellikle finans sektöründe bu konunun eksikliğine dikkat çekmişti.

Gartner: Finansal hizmetler birlikte çalışabilirlik konusunda eksik

 

KaynakLedgerInsights