Blokzinciri tabanlı plastik izlenebilirlik girişimi Circularise, plastiklerin izini sürmek ve Porsche otomobil üretiminde sürüdürülebilir malzemelerin kullanımasını sağlamak için Porsche, Borealis, Covestro ve Domo Chemicals gibi bazı malzeme tedarikçileriyle bir proje başlattı.

Ürünlerde kullanılan parçalar ve malzemeler hakkında daha fazla ayrıntı bilmeleri gerektiğini söyleyen Porssche İnovasyon Araştırması Lideri Antoon Versteeg, bunun tedarik zincirinin derinliklerindeki üretim süreçleri hakkında bilgi, geri dönüştürülmüş içerik beyanları ve daha fazlası anlamına geldiğini de belirtti.

Tedarik zincirinden bilgi paylaşmanın zorluklarından biri tüketici şeffaflığı ile üretici gizliliği arasındaki çelişkidir. Örneğin, materyallerin kaynağının şeffaflığı hem üreticiler hem de tüketiciler için önemlidir. Bununla birlikte bir ürünün malzeme bileşimi rekabet avantajı sağlayabilir ve tedarikçiler bunu paylaşmak istemeyebilir. Circularise bu endişeyi gidermek için herhangi bir temel veriyi açıklamadan halka açık blokzincirleri üzerinde doğrulanmış beyanlar oluşturan bir platform geliştirdi.

Circularise’ın çözümü sayesinde malzeme yığınları, çevresel ayak izi ve kökeni hakkında bilgi içeren dijital bir kopya veya dijital ikiz oluşturarak blokzincirinde dijitalleştirilir. Taraflar, bu ikizi tüm üretim sürecini yansıtacak şekilde tedarik zinciri boyunca güncelleyebilir.

Circularise AB’nin Horizon 2020 programından 1,8 milyon dolar yatırım almış bir girişim. Şirket ayrıca Alliance to End Plastic Waste tarafından hızlandırıcı olarak kabul edildi. Bu birlikteki şirketler 2020’Nin başından beri plastik izlenebilirliği için bir blokzinciri çözümünün pilot uygulamasını yapıyor.

Walmart tedarik zinciri faturalandırmasını blokzinciri ile yapacak

KaynakLedgerInsights