Blockchain’in farklı kullanım alanları modern dünyanın en önemli bileşen şehirleri de olumlu etkileyebilir.
Her geçen gün daha fazla nüfus şehirlerde yaşamaya başlıyor. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmalara göre kentlerde yaşayan nüfus kırsal nüfusu çok da uzak olmayan bir dönemde geride bırakacak. Şehir yönetimleri, bu kapsamda ileriye yönelik yol haritalarını ve vizyonlarını belirleme aşamasında. Sonuçta daha çok nüfus daha fazla hizmet edilmesi gereken kişi, daha güçlü altyapılar ve elbette daha şeffaf bir yönetim talebi anlamına geliyor.
National League of Cities (NLC) tarafından hazırlanan “Blockchain in Cities – Restoring Trust and Transparency in Digital Transactions” başlıklı rapor, Blockchain’in şehir yönetimlerine yardımcı olabileceği konuları ele alıyor.
Toplam 19 bin şehir ve bölgede 218 milyon ABD’liye yönelik hizmetler sunan NLC, raporunda Blockchain’i hem akıllı şehirler hem de yönetişim anlamında ele alırken yerel yönetimlerin karşılaşabileceği çeşitli engel ve zorlukları da listeliyor.
Raporun odak noktası ise tek bir kelime: “Güven”. ABD’de ulusal düzeyde halkın güveninin yasa yapıcılar ve çeşitli resmi kurumlara göre azaldığı ifade edilirken, dijital bilgilerin adeta patlama yaşamasının yanlış bilgilendirme ve kötüye kullanımda etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Blockchain içinse kaybolan güveni yeniden sağlayabilecek bir teknoloji yorumu yapılıyor.
Akıllı şehirler ve Blockchain
Raporda akıllı şehirler ve Blockchain etkileşimi için kimilerine iddialı gelebilecek bir yorum var: “Blockchain, bir kentin sakinlerine, katılan herkes için değer yaratma potansiyeli olan daha bilinçli seçimler yapma yetkisi verecek.” Devamında ise bu iddianın altını doldurabilecek çeşitli görüşler aktarılıyor.
Blockchain gibi açık veri politikalarının veri geliştiriciler için teşvik edici bir yöntem olduğu ibaresi raporda kendine yer buluyor. Blockchain’in kamu hizmetlerini daha hızlı sunabilme ve bazı durumlarda maliyetleri düşürebilme yeteneği olduğu belirtilirken; devlet yardımlarının dağıtımdan nakliyeye, alternatif enerji kullanımına hatta sağlık hizmetlerine kadar bu teknolojiyle iyileştirilebileceği ifade ediliyor.
Kendi sanal cüzdanına sahip otomobiller
Raporda mevcut çeşitli uygulamalara dair örnekler de görmek mümkün. Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri otonom sürüşe sahip, yani kendi kendine gidebilen otomobiller ve Blockchain etkileşimi. Bu araçların her birinin tekil bir kimlik numarasına sahip olduğu ve bu sayede Blockchain tabanlı bir sistem üzerinde kendi sanal cüzdanlarının olabileceği aktarılıyor.
Alternatif enerji kullanımı ve Blockchain
Enerji yönetimi ise rapordaki bir diğer başlık. Özellikle yenilebilir enerji kullanımındaki artış, enerji dağıtım şirketlerini daha etkili bir yönetim sergilemeye zorluyor. Blockchain, yenilenebilir enerji ticaretinde şimdiden kullanılmaya başlanmış durumda. Raporda, bu teknolojinin şehir sakinlerinin yaşamını enerji kullanımında da olumlu etkileyeceği belirtiliyor.
Toplam 32 sayfalık raporun tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.