ABD’li devlet kurumu olan “Siber güvenlik ve Altyapı Güvenlik Kurumu” (CISA) COVID-19 döneminde öğrenilenlere ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda blokzinciri teknolojisinin lojistik sorunların çözümüne nasıl yardımcı olabileceğine de değiniliyor.

“Daha Dayanıklı Bir ICT Tedarik Zinciri Oluşturmak: COVID-19 Salgını Sırasında Alınan Dersler” adlı rapor ABD’de ve yurt dışında halen devam eden COVID-19 salgınının etkisini değerlendirmek için kurulan bir çalışma grubu tarafından yayınlandı. Kurumun açıklamasına göre bu çalışmada “salgın nedeniyle kuruluşun tedarik zincirlerine olan etkilerini anlamayı ve belgelemeyi” amaçladı.

Çalışmanın bir bölümünde pandemi veya benzer krizler nedeniyle bozulan tedarik zincirlerinin nasıl düzeltilebileceğine odaklanılıyor. Raporda blokzinciri ile ilgili kullanılan ifadeler şöyle:

Pandemi sırasında, etkilenen bölgelerdeki hemen hemen tüm ulaşım türleri etkilendi. Ulaşım ve lojistik sorunlarının etkilerini azaltmak için BİT şirketleri, farklı etkinlik türleri için senaryo planlaması yapabilir ve tedarik zincirinin mümkün olduğunca verimli bir şekilde geri yüklenmesine izin verebilecek alternatiflerin haritasını çıkarabilir. Bu çabalara daha fazla yardımcı olmak için şirketler, mevcut lojistik kapasiteye gerçek zamanlı, blokzinciri görünürlüğü sağlayan teknoloji platformlarını kullanabilir. Şirketler ayrıca, her bir ana yol için alternatif sağlayıcıların belirlenmesine yardımcı olmak adına lojistik kalıpları da inceleyebilir.

Rapor hangi platformların geçerli olabileceği hakkında bilgi sunmuyor. Ancak, yeni teknolojilerin salgın sonrası hazırlıklar hakkındaki tartışmalara nasıl dahil edildiğine ve ortaya çıkan lojistik sorunları potansiyel olarak çözme yollarına dair bir gösterge sunuyor.

CISA’nın raporunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Blokzinciri COVID-19 ile mücadeleye yardımcı olabilir

KaynakThe Block