Ripple dün yayınladığı bir blog yazısında merkez bankalarına CBDC’ler için bir çözüm sağlamak amacıyla açık kaynaklı XRP Ledger’ın özel bir versiyonunun pilot uygulamasını yaptığını duyurdu.

Çok sayıda teknoloji, danışmanlık ve ödeme firması, uzun vadeli anlaşmalar için merkez bankalarına dijital para birimi (CBDC) çözümleri sağlamak için yarışıyor. En yüksek profilli olanlardan birisi de Mastercard.

Ripple da bu çözümleri sağlamak isteyen oyunculardan bir tanesi. Şirket “dağıtık defter teknolojisinin (DLT), tıpkı bugünün kripto para birimlerinde olduğu gibi çoğu CBDC’nin temeli olacağını” düşünüyor. Bugüne kadar birçok merkez bankası DLT’nin avantajlarını görse de mevcut altyapılara ve ölçeklenebilirlik sorunlarına kıyasla inovasyon konusundaki endişelerini de dile getirdiler.

Ripple’ın açıklamasına göre, “CBDC Private Ledger“, XRP Ledger’a (XRPL) güç veren aynı blokzinciri teknolojisine dayanmaktadır, bu da CBDC Private Ledger’ın ödemeler için oluşturulduğu anlamına geliyor. Bu aynı zamanda CBDC Private Ledger’ın yerel dijital varlığı XRP de dahil olmak üzere son 8 yılda XRPL’de çıkarılan 5.400’den fazla para birimi ile para birimleri ihraç etmek için tasarlandığı anlamına da geliyor.

Ripple kendi çözümünün saniyede on binlerce işleme ve potansiyel olarak zaman içinde yüz binlerce işleme ölçeklenebileceğini iddia ediyor. Ayrıca, enerji açısından Bitcoin’den 61.000 kat daha verimli olduğuna da dikkat çekiyor.

CBDC Private Ledger’ın her biri tam egemenliğe ve kendi benzersiz gizlilik ve politika gereksinimlerine göre özelleştirme yeteneğine sahip olan Merkez Bankaları için en yüksek güvenlik standartlarını bile karşılayacağını belirten Ripple, bu yeni çözümün arkasındaki temel teknolojinin 8 yıldan fazla bir süredir olaysız ve her gün milyarlarca dolar değerinde işlem gördüğünü de vurguluyor.

CBDC çözümleri sunmak için birçok teknoloji halihazırda rekabet içinde. İsmi en çok geçenler arasında R3 Corda ve Ethereum bulunuyor. Stellar ve Hedera gibi DLT’ler de CBDC’ler için seçilen platform olma yarışında çalışmalarını sürdürüyor.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakLedgerInsights