Singapur, tıbbi kayıtları daha iyi yönetmek ve güvence altına almak amacıyla blokzinciri destekli bir uygulama geliştirdi. Sağlık hizmeti verilerinin dijital bir cüzdanda saklanmasını sağlayan yazılım, COVID-19 taburcu notlarının 1,5 milyondan fazla kez doğrulandığı bir pilot uygulamada kullanıldı.

Devlete ait yatırım şirketi SGInnovate ve yerel girişim Accredify, tıbbi kayıtların yönetimini desteklemek için ortaklaşa “dijital sağlık pasaportu” geliştirdi. Başvuru üzerindeki çalışmalar, küresel salgının en yoğun olduğu Mayıs ayında SGInnovate’in projeye katılmak için Accredify’a girmesiyle başladı. Singapur merkezli şirketi, belge yönetimi ve doğrulama dahil olmak üzere belge yaşam döngüsü yönetimi ürünlerindeki uzmanlığıyla biliniyor.

Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilen SGInnovate ise yatırımını yapay zeka, kuantum teknolojisi ve tıbbi teknoloji gibi yeni ortaya çıkan teknolojiler üzerinde çalışan “derin teknoloji” girişimlerine odaklıyor.

Dijital Sağlık Pasaportu

Yeni geliştirilen dijital sağlık pasaportu, kişisel tıbbi belgelerin kolay erişim ve doğrulama için blokzinciri teknolojisi ile korunan dijital bir cüzdanda saklanmasını sağlıyor. Ayrıca COVID-19 taburcu belgelerinin ve testlerinin dağıtımını dijitalleştirerek sağlık hizmeti sağlayıcılarının iş akışını kolaylaştırmaya yardımcı oluyor.

Sağlık örgütleri geçtiğimi günlerde yaptığı toplu açıklamada, bu özelliğin yönetilmesi zor ve kolayca kopyalanan, kaybolan veya yanlış yerleştirilen kağıt tabanlı belgelere olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını belirtti.

Uygulama Singapur hükümetinin teknoloji ofisi GovTech tarafından, blokzinciri kullanarak belgeleri noterden onaylamak amacıyla açık kaynaklı bir çerçeve olarak geliştirilen OpenAttestation platformu üzerine inşa edildi.

SGInnovate’in konuya yönelik açıklaması şöyle: “Dijital Sağlık Pasaportu, her tıbbi belge için kurcalamaya karşı korumalı kriptografik şifreler oluşturmak için blokzinciri teknolojisini kullanır. Kullanıcılar, hızlı ve sorunsuz bir doğrulama süreci için dijital kayıtları bir mobil uygulama aracılığıyla otomatik olarak doğrulayabilir ve QR kodu aracılığıyla yetkililere sunabilir.

Yeni uygulamanın ilerleyen dönemlerde sağlık sektörünün yanı sıra seyahat endüstrisinde de kullanılması bekleniyor.

Singapur gıda güvenliğini blokzinciri ile sağlamak istiyor

KaynakZDNet