Walmart ve Dole gibi şirketler yıllardır gıda güvenliği için blokzinciri teknolojisini test ediyor. Singapur hükümeti ise bunu ulusal ölçekte yapmak istiyor.

Yiyeceklerinin yüzde 90’ından fazlasını diğer ülkelerden ithal eden bir ada ülkesinde gıda güvenliği kriziyle karşı karşıya kalan Singapur Gıda Ajansı, yiyeceklerin ekilişinden satış noktasına kadar olan süreci izlemek amacıyla blokzinciri teknolojisini kullanacak. Kurum bu sistemi geliştirmek için veriTAG ve ST Engineering ile iş birliği yaptı.

veriTAG’ın sistemi, uygulama geliştiricileri için tasarlanmış açık kaynaklı ve uyarlanabilir bir blokzinciri ağı olan NULS blokzincirine dayanıyor. NULS Vakfı bu yılın başlarında Singapur merkezli, Bitcoin veya Ethereum’a köprü kurabilen bir çapraz zincir girişimi olan Nerve Network’ü duyurmuştu.

Yapılan açıklamaya göre Singapur Gıda Ajansı, Nisan ve Aralık 2019 arasında 3.825 adet meyve ve sebzeleri test etti ve bunun yaklaşık yüzde 13’ünün, yani yaklaşık 500 ünitenin aşırı pestisit, yani kimyasal kalıntı nedeniyle denetimde başarısız olduğunu tespit etti. Et testi ise 7010 birinden 114 birimin denetimde başarısız olmasıyla daha iyi bir sonuç verdi ancak bu da potansiyel olarak tüketicilere ulaşabilecek bir gıda olması nedeniyle çok tehlikeli.

VeriTAG’ın kurucusu ve CEO’su Jason Lim, Decrypt’e sisteminin aslında Çin’de hayata başladığını, ancak Singapur için bu yeni sürümün GPS izleme ve artırılmış gerçeklik unsurlarına izin veren ekipmandan faydalandığını söyledi. Lim’in konuya yönelik açıklamaları şu şekilde: “VeriTAG için, destekleyici bir ortağa sahip olmak son derece önemli. NULS bu açından bize tam destek verebilir. Şu anda veriTAG, NULS’de bir madencilik düğümüne sahip. Bu da tüm sürecimizin kendi madenciliğimiz tarafından kapsandığı ve müşterilere en uygun maliyetli çözümü sunabileceğimiz anlamına gelir.

Firma ayrıca projeye müşteri katılımını teşvik etmeyi hedefliyor. Örnek verecek olursak; Kullanıcılar, sadakat kredileri kazanmak için bir web uygulaması kullanarak veriTAG mühür etiketlerini tarayabilir, bu daha sonra NULS tokenları ile takas edilebilir ve ardından isteğe bağlı olarak Singapur’un dijital para birimi ile değiştirilebilir.

veriTAG, yeni sistemini Eylül 2020’de Çin’in Chongqing kentinde gerçekleşecek ve Singapur’un ortak ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Smart China Expo’da tanıtacak.

Starbucks blokzinciri tabanlı kahve takibi sistemini başlattı

KaynakDecrypt