Tayland Merkez Bankası (BOT) Başkan Yardımcısının yaptığı açıklamaya göre bankanın bu yıl varlık destekli sabit akçelerle (stablecoin) ilgili düzenlemeler yapması bekleniyor.

Siritida Panomwon Na Ayudhya’nın açıklamasına göre Merkez Bankası düzenlemeleri açıklamadan önce piyasa düzenleyicilerinden ve katılımcılardan görüş alıyor. Başkan Yardımcısı, Tayland Merkez Bankası’nın (BOT), döviz destekli sabit akçeler, varlığa dayalı sabit akçeler ve yasadışı olmayan algoritmik sabit akçeleri düzenlemeyi planladığını söyledi.

Reuters’ın haberine göre Tayland Merkez Bankası’nın sabit akçeler üzerine yapacağı düzenlemeler, Bitcoin ve Ethereum gibi varlık desteği olmayanları kapsamayacak ve yatırımcılar kendi risklerini almak zorunda kalacaklar.

Merkez Bankası’nın bu hamlesi geçtiğimiz hafta Çarşamba günü BOT’un baht cinsinden yeni bir sabit akçe olan THT’ye karşı uyarıda bulunmasının ardından geldi. BOT, kullanıcıları bu sabit akçe üzerinden siber dolandırıcılığa ve kara para aklamaya maruz kalabilecekleri yönünde uyarmıştı.

Siritida, baht destekli sabit akçe hizmet sağlayıcılarının, elektronik para (e-Para) olarak sınıflandırılabilmesi için ödeme ve kara para aklama gibi e-Para ile ilişkili riskleri deneteyen BOT’un onayına ihtiyaç duyacağını söylüyor. Bu politikanın İngiltere, Singapur ve Japonya gibi ülkelerdeki yönergelere uygun olduğunu belirten Bakan, Merkez Bankasının FinTech’lerin faydalarını gördüğünü ve yenilikleri benimsemeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Siritida’ya göre yeni teknolojilerdeki gelişmeleri izleyen BOT, ekonomiyi destekleyen ve finansal istikrarı koruyabilecek politikalar benimseyecek.

Merkez bankaları stablecoin’in finansal istikrar üzerindeki etkisini araştırıyor

KaynakReuters