World Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee, Sotheby’s’de icadının 30 yıllık kaynak kodunu NFT olarak olarak 5,34 milyon dolara açık artırmaya çıkardı.
NFT’leri dijital veya fiziksel bir varlığın sahipliğini kanıtlayan blokzinciri tabanlı kripto token’ları olarak tanımlayabiliriz. Berners-Lee ise NFT’leri “bu alandaki eğlenceli kreasyonlar ve var olan en uygun sahiplik araçları” olarak tanımlıyor.
Berners-Lee’nin “Bu Her Şeyi Değiştirir” başlıklı NFT’si dört eserden oluşturuyor. İlki, Berners-Lee’nin 1990’ların başında yazdığı üç temel dil ve protokol olan HTML, HTTP ve URI’ler için kaynak kodunu içeren zaman damgalı bir dosya koleksiyonu.
Diğerleri ise siyah bir ekrana kodu yazan birinin sessiz, yarım saatlik video, Berners-Lee’s tarafından imzalanan kodun dijital posteri ve Berners-Lee’den kodu oluşturma deneyimini anlatan Haziran 2021 tarihli bir mektup.
Paylaşılan kaynak kodu, açık kaynak olduğu için aslında NFT alıcısının gerçekten sahip olduğu tek şey Berners-Lee’nin tasarladığı sanatsal NFT paketi.
Berners-Lee, The Guardian ile geçtiğimiz hafta yayımladığı bir röportajda, “Kaynak kodunu bile satmıyorum. Kendi yazdığım bir Python programıyla yaptığım, kaynak kodun duvara yapıştırılıp benim tarafımdan imzalanmış olsaydı nasıl görüneceğini gösteren bir resmi satıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.
Sotheby’s, müzayedeyi 23 Haziran’da, bir hafta boyunca, 1000 dolarlık minimum teklifle başlattı. Satıştan elde edilen gelir, Berners-Lee ve eşi Rosemary Leith tarafından kurulan World Wide Web Foundation aracılığıyla desteklenen girişimlere bağışlanacak.
Sorare, NFT koleksiyonu için Alman Futbol Federasyonu’yla anlaştı