Stellar ve Dogecoin’in yaratılmasına yardımcı olan kripto para birimi girişimcisi Marshall Hayner uzun süredir ödemelerle ilgili bazı veri gizliliği sorunları çözmek için blokzinciri kullanmanın yollarını arıyor.

Dijital ödemelerin yükselmesiyle birlikte sahteciliklerde de büyük bir artış görüldü. Artık tüketicilerden ödemeleri daha güvenli hale getirmek için giderek daha fazla kişisel verilerini sağlayıcılarla paylaşmaları isteniyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa’daki yeni düzenlemelerle işlemlere fazladan bir doğrulama katmanı eklemek için “Güçlü Müşteri Kimlik Doğrulaması” protokolü uygulandı. Bu her ne kadar olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de buradaki tek problem bu kimlik doğrulama işleminin genellikle e-posta veya kısa mesaj gibi güvenli olmayan kanallar üzerinden yapılması.

Hayner ise kripto para birimi dünyası ile geleneksel finans arasındaki boşlukları kapatmak için özel olarak tasarlanmış yeni bir blokzinciri protokolü ile bu sorunu çözmeye çalışan bir grup girişimciden biri. Proton Chain adını verdikleri proje, iki sağlayıcı arasındaki (geleneksel fonları veya kripto para birimini kullanarak) P2P ödemelerini etkinleştirmenin yanı sıra bu süreçteki hız ve güvenliği artırmayı da hedefliyor.

Proton Chain’in temel konsepti Instagram ve Twitter’daki gibi bir mention (@isim) üzerine kurulu. Bu mention’lar işlemleri doğrulamak için kullanılıyor. Buradaki amaç, hesap ve yönlendirme numaraları gibi kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII) blokzinciri içinde şifrelemek. Bu da ödemelerin, kritik verileri bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız satıcılarla şekilde paylaşmadan talep edilebileceği ve işlenebileceği anlamına geliyor.

Hayner’in konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Şu anda para alabilmek için banka ve kart ödeme bilgilerinizi paylaşmanız gerekiyor. Ancak bir üçüncü taraf, kartınızdaki 16 rakamı, son kullanma tarihini ve CVC’nizi ele geçirirse, bunu ücretlendirebilirler. Bu nedenle IBAN, ACH, CIPA gibi geleneksel banka ve kart ödeme mesajlaşma komutlarına bakmaya başladık ve bunları bir blokzinciri üzerinde değiştirilemez bir şekilde, tüketicinin kişisel bilgilerinin güvence altına alındığı şekilde çoğaltma fikrimiz var. Kart verilerinin ve kimlik ihlallerinin önüne geçerek sahtekarlığı giderme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

Proton Chain’in vizyonu, tüm büyük ödeme sağlayıcılarının tek bir blokzincirine entegre edildiği bir dünya yaratmak. Proje, büyük bankalardan Revolut ve TransferWise gibi yeni fintech’lere ve dijital cüzdanlara kadar hesap ayrıntılarını paylaşmaya gerek kalmadan ödemelerin herhangi iki platform arasında hızlı bir şekilde işlenmesini amaçlıyor.

2 yaşında olan Proton Chain hali hazırda ciddi destekler aldı. Ortaklarından biri, Visa’nın bu yılın başlarında 5,3 milyar dolara satın aldığı ABD merkezli FinTech Plaid. Buna karşın Hayner’in geleneksel finans kuruluşlarını blokzinciri teknolojisini kullanmaya ikna etmesi gerekecek.

CBDC kullanımı için sıfır bilgi ispatı henüz olgun değil

KaynakPaymentSource