Küresel ticaret savaşları, ticari ve ekonomik ambargolar gibi küresel dengeleri sarsan jeopolitik türbülanslar, kripto varlıkların alternatif bir çözüm olma noktasında tartışılmasına neden oluyor?
Yaşamı değiştiren ürün ve fikirlere odaklanarak içerik üreten Hindistan merkezli FactorDaily sitesinde, Ramani Ramachandran tarafından kaleme alınan makale kripto varlıkların küresel ticaret içinde nasıl konumlanabileceğini ele alıyor.
Makalede dünyanın mevcut jeopolitik türbülansına dair temel bilgilere yer verilerek ticaret savaşları ve ABD’nin uyguladığı ambargolara dikkat çekiliyor. Öte yandan ABD dolarının küresel para birimi olmasının haksız bir dengeye yol açtığı, ABD’nin dilediği kadar para basabilirken diğer ülkeler araısndaki ticaretin ABD doları bazında gerçekleşmesinin dünya devletlerini farklı araçlar arayışına yönlendirdiği belirtiliyor.
Makalenin sorduğu ana soru: “Kripto varlıklar küresel bir rezerv olabilir mi?” Yazı bu soruya ilginç bir yaklaşımla cevap arıyor. Olabilir veya olamaz gibi bir genelleme yerine şu anda dünya ülkelerinin kripto varlıklara yaptığı yatırımlara dikkat çekiliyor. Rusya’nın elindeki yabancı para rezervleri ve Bitcoin arasındaki ilişkiye değiniyor.
Makale daha sonra özel stablecoin (sabit değerli kripto paralar) yapılarının gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, ancak bunların değerinin neye sabitleneceği konusuna dair tartışmayı yönlendiriyor. Bu noktada ABD dolarına endeksli ancak ABD doları olarak karşılığı tutulmayan stablecoin çözümlerinin, ABD’nin dilediği gibi dolar basma imkanı karşısında bir alternatif unsur olarak kullanılabileceği tartışılıyor.
Yazı kripto varlıklara da objektif yaklaşıyor ve kripto varlıkların da doğru şekilendirilmediği takdirde bir takım merkezi yapıların kontrolünde, sadece mevcut yapıdaki rollerin değişmesi anlamına gelebileceğini ve bizleri bu çerçevede gelecekte “para birimi savaşlarının” bekleyebileceğine dikkat çekiyor.
Yazı blockchain teknolojisinden ve çözümlerinden çok psiko-politik açıdan objektif bir değerlendirme niteliği taşıyor. Makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Görsel telif hakları FactorDaily’ye aittir.