İsviçre Merkez Bankası (SNB-The Swiss National Bank) ve BIS (The Bank for International) arasında 8 Ekim 2019 tarihinde imzalanan protokol ile merkez bankaları dijital paralarını araştırmak üzere BIS inovasyon merkezi açıldı.
Merkezin duyurusu BIS tarafından yapılan bir toplantı ve basın bülteni ile yapıldı.
İlk aşamada İsviçre, Hong Kong ve Singapur’da açılması planlanan inovasyon merkezleri aşağıdaki konularda çalışacak:
- Merkez bankalarını etkileyen teknolojideki kritik eğilimler hakkında derinlemesine çalışmalar yapmak
- Küresel finans sisteminin işleyişini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmak
- İnovasyon konusunda merkez bankaları uzmanlar ağı oluşturmak
İsviçre’de açılan merkezin üzerinde çalışacağı ilk iki proje:
- Dijital merkez bankası parasının dağıtılmış bir defter teknolojisi (DLT) altyapısına entegrasyonu. Bu amaçla tokenize edilmiş varlıkların ödemelerini kolaylaştırmak. Bu projede İsviçre Merkez Bankası ile İsviçre Borsası SIX daha önce başlattıkları kavram kanıtı çalışmalarının devamı ile iş birliği yaparak çalışacaklar.
- Hızlı işlemlerin gerçekleştiği elektronik pazarların etkin bir şekilde izlenmesi. Özellikle yeni teknolojiler nedeni ile artan merkez bankalarına iletilecek bilgilere ilişkin gereksinimlerin ortaya konulması.
İnovasyon merkezi ile ilgili çalışmaları BIS FinTech sayfalarından takip edebilecek.
Merkez bankalarının dijital paraları ile ilgili daha önce Blockchain Türkiye Platformu sayfalarında paylaşıldığı gibi uzun zamandır devam eden kavram kanıt çalışmaları mevcut.
Özellikle “Merkez bankaları gerçekten sınır-ötesi dijital para transferi yapabilir mi?” başlıklı yazıda ele alındığı gibi Kanada ve Singapur merkez bankaları arasında gerçekleştirilen proje kapsamında blockchain teknolojisinin kullanılabilirliği konusunda önemli ilerlemeler elde edilmişti. Ancak teknolojinin sınırlamaları ve uluslararası düzenlemelerdeki belirsizlikler önemli engeller olarak görülmekteydi.
Yapılan açıklamada blockchain yerine dağıtık defter yapılarına vurgu yapılması, Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic of China vurgusu yapılması ve İsviçre’de açılan merkezin çalışacağı konuların seçimi bundan sonra olabilecekler konusunda önemli ipuçları içerebileceğini düşünmekteyiz.
Engin Çağlar, BCTR İsviçre temsilcisi