Halka açık blokzinciri Celo, 20 milyonluk yatırımın yanı sıra Valora ödeme uygulamasını da başlattığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Celo, finansal katılımı artırma hedefiyle 50 üyelik bir “Refah İttifakı” kurmuştu. Aynı hedef doğrultusunda Valora ödeme uygulamasını duyuran Celo, mobil uygulama aracılığıyla bankasızlara ulaşmak ve düşük işlem maliyetiyle katılımı artırmayı hedefliyor.

Celo’nun yatırımcılarından olan Andreessen Horowitz‘in ortaklarından Katie Hunn konuya yönelik: “İki yıl önce Celo’yu desteklemeye başlarken akıllı telefonu olan herkesin para göndermek, almak ve depolamak için kullanabileceği tam işlevli bir küresel ödeme platformu oluşturma fırsatını gördük. Celo, ödemeleri anında ve küresel hale getirirken, ücretleri ve sahtekarlığı önemli ölçüde azaltabilir.” ifadelerini kullandı.

Valora‘yı kullanan ilk organizasyon mikrofinans STK’sı Grameen Vakfı oldu. Filipinler’de faaliyet gösteren kuruluş COVID-19 nedeniyle işlerini ve gelirlerini kaybeden insanlara yardım ediyor. Organizasyon, market alışverişi, tıbbi paketlere dijital erişim, ev ihtiyaçları ve iş sürdürülebilirliği için kuponlar sağlamak üzere 3.500 kadını hedeflemeye karar verdi.

Para Celo’nun stablecoin’i, cUSD kullanılarak gönderildi ve alıcılar peso olarak eşdeğerini edindi. Genel olarak deney başarılı oldu. Tek bir ödeme grubu için alıcıların yüzde 98’i uygulamayı başarıyla indirdi. Başarısızlıklar ise eski telefonlar veya zayıf internet bağlantılarından kaynaklandı.

Filipinler’e yapılan para transferleri genelde yüksek bir trafik koridoru olduğu için %2-3’e mal oluyor. Ancak bu durumda, maliyet işlem başına yüzde 1’den azdı. Bu da yüzde 99,5’lik bir azalma olduğu anlamına geliyor. Ayrıca blokzinciri tabanlı sistem sayesinde ödemeler dakikalar içinde tamamlandı.

Celo, Libra benzeri yeni ittifakını duyurdu: Refah İttifakı

KaynakLedgerInsights