Çin Ulusal Metal Malzeme Ticareti Derneği, tüm çelik tedarik zinciri kapsayacak bir blokzinciri konsorsiyumu geliştiriyor. 

Derneğin Başkan Yardımcısı Chen Leiming’in açıklamalarına göre dünyanın en büyük çelik üreticisi (%51) ve aynı zamanda tüketicisi olan Çin’in çelik sektöründe, kapasite aşımı ve tedarik zincirinde koordinasyon eksikliği gibi sorunlar bulunuyor. 2018 yılında bu gibi eksiklerin giderilmesi amacıyla Çelik Endüstrisi Blokzinciri Birliği kurulmuştu.

Leiming, blokzinciri teknolojisinin çelik endüstrisi ve hammadde alanında büyük bir rol oynayabileceğini düşünüyor. Çelik tedariği söz konusu olduğunda üst, orta ve alt akım oyuncularda ciddi bir koordinasyon eksikliği olduğunu belirten Leiming, blokzinciri gibi teknolojilerin, malların hareketliliğini ve verimliliği artırabileceğini düşünüyor.

Blokzinciri teknolojisi depolama, ticaret, işleme ve lojistik dahil olmak üzere çeliğin madenden bitmiş ürüne kadar izlenebilirliğini de sağlayabilir. Değiştirilemez bir defter olarak  provenans kanıtı sağlayan teknoloji, sahtecilik riskini de azaltabilir.

2018’de kurulan birlik şu an için endüstrideki birincil blokzinciri konsorsiyumu. Bununla birlikte sektöre yönelik farklı blokzinciri uygulamaları da bulunuyor. Tedarik zinciri finansmanı için 2015’te devlete ait çelik şirketi Baosteel, çevrimiçi bir e-ticaret çelik portalı kurulmasına yardımcı olmuştu. Bu portal 2018 yılında Merkez Bankası Dijital Para Enstitüsü ile birlikte projeler geliştirdi.  Tedarik zinciri finansmanı platformu Ekim 2019’un sonunda 1000’den fazl KOBİ’ye ulaştı. Platform üzerinden gerçekleştirilen en küçük işlem ise 535 dolar olarak kaydedildi.

Şimdi ise ülkenin metal ticaretini kapsayan en büyük derneği, blokzinciri yapay zeka ve IoT gibi teknolojileri kullanarak tüm çelik endüstrisi için bir blokzinciri konsorsiyumu kurmak istiyor. Temel amaç, paydaşları tek bir platformda toplayarak modern bir çelik tedarik zinciri oluşturmak.

OECD tedarik zincirleri için birlikte çalışabilirlik ihtiyacını vurguluyor

 

KaynakLedgerInsights