Güney Kore merkezli blokzinciri firması ICONLOOP ve iş arama platformu SaraminHR, iş arayan adayların kimliklerini ve niteliklerini doğrulamak için blokzinciri tabanlı bir çözüm geliştirdi.

Saramin, sadece bir iş arama işlevi sunmaktan ziyade işe alım görevlileri için adayların değerlendirilmesi dahil olmak üzere uçtan uca insan kaynakları hizmetleri sunuyor. ICONLOOP’un blokzinciri çözümü ise başvuru sahiplerinin güvenilirliğini artırmayı hedefliyor.

Geliştirilen sistemin özelliklerinden birisi, sınav niteliklerini ve mülakat puanlarını anında ICON halka açık blokzinciri ağına kaydederek güvenli bir şekilde doğrulamayı amaçlıyor.

Başvuranlar, ICONLOOP’un geliştirdiği kimlik doğrulaması aracılığıyla niteliklerini ve sertifikalarını sisteme kolayca yükleyebiliyorlar. Blokzinciri tabanlı bu sistem sayesinde başvuru sahipleri, girdikleri bilgilerin birden çok şirketle paylaşılıp paylaşılmayacağını da seçebiliyorlar. Bu özellik işe alım yapanlar açısından da güvenlik sağlayacak.

Sistemin getirdiği başka bir avantaj ise başvuru sahiplerinin, kendisi adına başkasını sınava sokarak sahtecilik yapmasını önlemek. ICONLOOP’un VisitMe uygulaması sayesinde çevrimdışı testler iki ayrı QR kod doğrulaması gerektiriyor.

ICONLOOP’un teknolojisi Kore genelinde çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. Şirketin sunduğu merkeziyetsiz kimlik (DID) doğrulama hizmeti, finansal işlemler için kullanıcıların kimliklerini doğrulamak amacıyla Kore Finansal Hizmetler Komisyonu tarafından onaylanmış bir teknoloji. Bu yılın Temmuz ayı itibarıyla, ICONLOOP toplam 16 milyar won (13.4 milyon $) topladığını ve DID servisi MyID’i başlattığını duyurmuştu.

Şirketin halihazırda birçok merkeziyetsiz kimlik uygulaması da kullanımda. Kimlik doğrulamada blokzinciri teknolojisinin potansiyelinden faydalanmayı hedefleyen Güney Kore, ICONLOOP’un teknolojisini insan kaynakları hizmetinden otopark düzenine kadar birçok alanda kullanmak istiyor.

ICONLOOP’un merkeziyetsiz kimlik teknolojisi COVID-19 temas takibi için kullanılacak

KaynakLedgerInsights