Japonya merkezli blokzinciri girişimi LayerX blokzinciri tabanlı bir elektronik oylama çözümü geliştirmek için Tsukuba Kent Konseyi ile iş birliğine gittiğini açıkladı.

LayerX geliştirdiği elektronik oylama protokolü ile sandık sayımında şeffaflık ve gizli oylama vadediyor. Protokol, bazı yerel yönetim oylamalarını yasallaştıran elektronik oylama sistemlerine ilişkin Japon mevzuatının gerekliliklerini karşılıyor.

Çözüm, çift oylama gibi sorunları da önleyerek oyları güvenli bir şekilde depoluyor ve oylama sonuçlarını yönetiyor. Blokzinciri, oylama bilgilerinin doğru bir şekilde toplandığını göstermek için bu oyların daha sonra doğrulanmasına izin veriyor.

LayerX, konseye diğer idari hizmetlerin dijital dönüşümü ile ilgili teknik konularda da yardımcı olmayı planlıyor. Japonya’nın Ibaraki Eyaletindeki Tsukuba Şehri, bu hedefe ulaşmak için yenilikçi teknolojiler arayan bir “akıllı şehir” olmayı hedefliyor. Şehir, altyapı ve yönetimden tıbba kadar çeşitli alanlarda teknolojik çözümler arar.

Tsukuba Kent Konseyi’nden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: “Teknoloji ve ona karşılık gelen önlemlerin birbirine bağlanmasıyla oluşan bir ‘Tsukuba Akıllı Şehri’ projesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. LayerX’in katılımıyla da konseyin çabalarının hızlanmasını bekliyoruz.”

Uzaktan oy kullanamaya yönelik geliştirilen çözümler, özellikle COVID-19‘un ortaya çıkmasıyla giderek daha popüler bir hale geldi. Elektronik oylama çok sayıda ülke tarafından halihazırda deneniyor. Örnek verecek olursak; Estonya vatandaşlarının yarısından fazlası evinden oy kullanıyor. Ancak bu elektronik oylamaya blokzinciri teknolojisinin de dahil olmasıyla çok daha geniş kitleler güvenle oy kullanmaya başlayabilir.

Geçtiğimiz aylarda Rusya’da düzenlenen referandumda blokzinciri tabanlı sistemler kullanılmıştı. Ayrıca Voatz’ın da ABD’deki birçok bölgede irili ufaklı seçimlerde kullanıldığını biliyoruz. Bundan sonraki dönemlerde de blokzinciri tabanlı oylama sistemleri gündemde kalacak gibi görünüyor.

Rusya blokzinciri oylamasını teşvik edecek uygulamalar başlatıyor

KaynakLedger Insights