Blockchain online voting concept. Stock vector illustration of new computer technology for elections.

Blokzinciri tabanlı oylama beklenenden daha hızlı bir şekilde genel kullanıma yayılabilir. Pandeminin de etkisiyle dünya birçok alanda çevrimiçi çözümlere yöneliyor. Blokzinciri teknolojisi de bu çözümler arasında en fazla ön plana çıkan teknoloji olarak dikkat çekiyor.

Rusya’da önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek anayasa değişilikliği referandumunda Moskova ve Nijniy Novgorod blokzinciri tabanlı oylama sistemi kullanacak. Şehir yetkilileri blokzinciri tabanlı oylamaya teşvik etmek içinse oy kullananlara 14 ile 58 dolara arasında hediye kuponu dağıtmayı planlıyor.

Referandumda oy vermek için blokzinciri platformunu kullanan vatandaşlar kazandıkları bu hediye kuponlarını 60’dan fazla mağaza ve satış noktasında kullanabilecek. 25 Haziran’da başlayacak olan blokzinciri tabanlı oylama 30 Haziran’da sona erecek.

Blokzinciri tabanlı oylama sistemlerinin daha önce küçük çaplı seçimlerde kullanıldığına şahit olmuştuk. Hatta geçtiğimiz haftalarda Moskova’da daha fazla park yeri mi yoksa yeşil alanlar mı görülmek istediğine dair vatandaşlara soru sorulmuştu. Moskova sakinleri de blokzinciri platformu üzerinden tercihlerini belirtmişti. Referandumun bir provası olarak kabul edilen bu seçim sonrası çıkartılan teşvik uygulaması da blokzinciri tabanlı oylama sistemlerinin kullanımını artıracak gibi görünüyor.

Daha önce Amerika’nın birçok bölgesinde blokzinciri tabanlı oylamanın kullanıldığını görmüştük. Meclis ve hissedar toplantıları gibi alanlarda da kullanılan blokzinciri teknolojisi, pandemi sonrasında seçimlerde daha sık kullanılabilir.

Rusya anayasa değişikliği oylaması için blokzinciri kullanacak

 

KaynakCryptonews