Otomobil üreticisi Renault, tasarımdan üretim aşamasına kadar araç bileşenlerinin ve alt bileşenlerinin yasal uyumluluğunu onaylayan bir blokzinciri projesi üzerinde çalışıyor.

XCEED (Genişletilmiş Uyumluluk, Uçtan Uca Dağıtık) adıyla da bilinen proje, Hyperledger Fabric’in teknolojisi kullanılarak oluşturuldu ve IBM ile işbirliği içinde devreye alındı.

Renault, geliştirilen blokzinciri tabanlı aracın Eylül başında yürürlüğe giren katı AB piyasa gözetimi düzenlemelerine yanıt olarak geliştirildiğini söylüyor. Bu değişiklikler tüm üretim zincirinin yetkililere daha kısa sürede yanıt verebilmesi gerektiğini dayatıyordu.

Fransa merkezli şirket, blokzinciri ile bilgilerin gerçek zamanlı olarak paylaşılabileceğini, izlenebileceğini, bununla birlikte otomotiv endüstrisinde rekabet gücü ve operasyonel mükemmelliği destekleyeceğini iddia ediyor. Blokzinciri teknolojisi sayesinde parça üreticileri ile araç üreticilerini birbirine bağlayan güvenilir bir ağ oluşturularak her bir tarafın veri kontrolünü ve gizliliğini koruyabilmesi hedefleniyor.

Alman üretim devi Continental ve Faurecia ve Saint-Gobain gibi diğer Fransız tedarikçiler de dahil olmak üzere 2019’da XCEED için birçok şirket bir araya gelmişti. Teknoloji kısa süre önce kuzey Fransa’daki Douai komünündeki Renault fabrikasında uygulanmıştı. Yapılan açıklamaya göre sonuç olarak, saniyede 500 işlem hızında bir milyondan fazla belge başarıyla arşivlendi

Renault Grubu’nun Başkan Yardımcısı Odile Panciatici, blokzinciri teknolojisinin otomotiv sektörünü dönüştürmek için kullanılabilecek bir araç olduğunu söylüyor. Panciatici’ye göre teknoloji, birçok farklı büyük şirketin rol aldığı böyle bir sektörde bilgisayar sistemleri, veritabanları ve paydaşların birbirine bağlanması konusunda etkin bir rol oynayabilir.

Renault blokzinciri teknolojisini otomotiv sektöründe kullanmak isteyen ilk şirket değil. Daha önce Toyota ve BMW de blokzincirinin potansiyel faydalarını ölçmek için çalışmalar yapmıştı.

2020’de blokzincirinin şekillendireceği endüstriler

KaynakModernConsensus