Geçtiğimiz günlerde Rusya’da gerçekleştirilecek anayasa referandumu için Moskova ve Nizhny Novgorod şehirlerinde blokzinciri tabanlı oylama sisteminin kullanılacağı açıklanmıştı. Geliştirilen sistem, canlıya alındıktan birkaç saat sonra kullanılamaz hale geldi.

Oy kullanma sürecini dijitalleştirmek isteyen Rusya’da ilk büyük deneme pek istenildiği gibi başlamadı. İki şehir için uzaktan oy kullanmayı mümkün kılan blokzinciri tabanlı oylama sitesi fazla yükten dolayı çöktü.

Merkez Seçim Komisyonu üyesi Anton Lopatin’in açıklamalarına göre Moskova ve Nizhny Novgorod sakinlerinin sistem açılır açılmaz oy kullanmaya çalışmaları aşırı yüke neden oldu ve sistem bunu kaldıramadı. Site aşırı yükten dolayı kullanılamaz hale geldikten birkaç saat sonra düzeltilirken Seçim Gözlem Merkezi Başkanı Ilya Massukh, sistemdeki eksikliklerinin giderilmesi ve başlangıçtaki aşırı yükle nasıl başa çıkılacağına dair çözümler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Moskova belediyesinin resmi sitesinde yer alan uzaktan oy kullanma çözümü, Moskova IT Departmanı tarafından Exonum kurumsal blokzinciri platformu kullanılarak geliştirildi. 25 Haziran’da açılan sistem 30 Haziran’da kapanacak. Dolayısıyla başlangıçtaki aşırı yük nedeniyle oy kullanamayan vatandaşlar sonraki günlerde rahat bir şekilde oylarını kullanabilecekler.

Devam etmekte olan COVID-19 salgını, uzaktan oylama sistemlerini kullanma konusunda bir hareketlenmeye sebep oldu. Kimileri bunun için hala erken olduğunu söylese de Rusya, anayasa referandumu gibi önemli bir seçim blokzincirini kullanarak teknolojinin yeterliliğini kanıtlamaya çalışıyor.

Seçimlerde blokzinciri kullanan ilk ülke Rusya değil. Daha önce ABD’nin birkaç eyaletinde de denizaşırı seçmenler için blokzinciri tabanlı oylama sistemi kullanıma sunulmuştu. Buun yanı sıra kongrelerde ve ufak çaplı seçimlerde de blokzincirinin oylama için kullanıldığını görmüştük.

Rusya anayasa değişikliği oylaması için blokzinciri kullanacak

KaynakLedgerInsights