The Block Research’ün verilerine göre stablecoin (sabit akçe) piyasası 2021 yılında dolar destekli kripto para arzının yüzde 388 artmasıyla görülmemiş bir büyüme yaşadı.

The Block Research’ün “2022 Dijital Varlık Görünümü” raporuna göre toplam sabit akçe arzı 2021’in başında 29 milyar dolardan 140 milyar doların üzerine çıktı. Bu büyüme aynı zamanda, Circle ve Coinbase’i içeren bir konsorsiyum tarafından yönetilen Tether (USDT) ve USD coin (USDC) dahil olmak üzere bir dizi sabit akçeye fayda sağladı.

Sabit akçe arzındaki bu olağanüstü artışa birkaç faktör katkıda bulundu. Bu faktörlerin başında kripto para kullanımın artması, oynaklıktan kaçınmak ve merkeziyetsiz finans yer alıyor.

Türev piyasasının büyümesi ise sabit akçe arzının artmasındaki başka bir faktör olarak gösteriliyor. Tether’den Paolo Ardoino çoğu türev mekanının vadeli işlem sözleşmelerini sabit akçelere yerleştirdiğini belirtiyor.

Tüm bu yükselişe karşın piyasa 2021 yılı boyunca birçok incelemeye maruz kaldı. Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Joe Biden’in Finansal Piyasalar Çalışma Grubu ve diğer kurumlar tarafından hazırlanan bir raporda, sabit akçe ihraççılarının bankalara benzer şekilde düzenlenmesini gerektiren yeni mevzuat getirilmesi önerilmişti.

The Block Research tarafından hazırlanan raporunda detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

IMF sabit akçeleri ‘riskli’ buluyor

KaynakThe Block