Amazon, Apple, Facebook ve Google CEO’ları, ABD Kongresindeki bir dizi duruşmada ifade verecek. Duruşma dizisi büyük ölçüde ‘Büyük Teknoloji’ şirketlerinin internet ve sosyal medya üzerindeki güçlü konumlarına odaklanıyor. Mevcut sorunları blokzinciri çözebilir mi?

Forbes için Jason Brett tarafından kaleme alınan bir makale, bilgiye demokratik bir erişim sunması beklenen internetin teknoloji devlerinin tekeline dönüşmesi gerçeğinden yola çıkarak bu sorun üzerinde blokzinciri teknolojisinin etkisini ele alıyor.

İlerleyen günlerde teknoloji devi firmaların CEO’ları ABD kongresinde ifade verecekler. Aralarında dünyanın 1 numaralı zengini Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ve dünyanın en zengin 4 numaralı ismi Facebook CEO’su Mark Zuckerberg yer alıyor. İddialar bilindik ama her geçen gün daha ciddi şekilde ele alınıyor; bu firmalar seçim süreçlerine müdahaleye izin vermekten kişisel verilerden faydalanmaya kadar her şey için yakın markaja alınmış durumdalar. ABD Hükümeti bu sorunları blokzinciri teknolojisinin çözüp çözemeyeceğini de merak ediyor.

Birçok blokzinciri şirketi ve uzmanı, dağıtılmış sistemler oluşturma yaklaşımının İnternet için yeni bir şans olarak tanımlıyor ve özellikle ‘Büyük Teknoloji’ firmalarını merkezi olmayan sistemlerin çözebileceği bir sorun olarak görüyor.

Diğer yandan teknoloji devleri de blokzinciri teknolojisini kendileri için nasıl daha iyi konumlandırabileceklerine odaklanıyorlar.

Facebook, geçen yıl Libra’yı tanıtarak, sabit akçeye (stablecoin) dayanan bir ödeme sistemi oluşturmak üzere yola çıkmıştı. Yeni bir kripto para birimi ve altyapı olarak blokzinciri platformunun sunulması, Facebook’un kişisel verilerle geçmişteki davranışları hakkında söylemlerin yönünü değiştirmek üzere attığı bir adım olarak yorumlansa da küresel rezerv para birimi olarak ABD doları için bir tehdit oluşturabileceğine dair duyulan endişe nedeniyle düzenleyicilerin hızla ilgisini kazandı. Diğer yandan sosyal medya devi yalnız değil. Google önce, kripto para birimi içeriğine sahip YouTube videolarına karşı savaş açtı, ancak şirket kısa süre içinde bunun bir hata olduğunu söyleyerek bu yaklaşımından vaz geçti.

Forbes Blockchain 50, bitcoin gibi kripto para birimlerinin altında yatan teknolojiyi kucaklayan ve iş süreçlerini hızlandırmak, şeffaflığı artırmak ve milyarlarca dolarlık potansiyel sunmak için faaliyet gösteren şirketleri içeren bir liste. Facebook’un Libra projesi bu listede yer alıyor, diğer yandan Amazon Web Servisleri (AWS) sunduğu blokzinciri de listede bulunuyor. Yani blokzinciri teknolojisinin teknoloji devlerinden bütünüyle kurtulmak için bir seçenek olduğu düşüncesi pek doğru değil. Google’ın çeşitli çalışmaları devam ediyor. Apple’dan her ne kadar bir ses şimdilik çıkmasa da bu oyunda kesinlikle geri kalmayacaktır.

BigTech’in olası sonuçlarına odaklanan Kongre, ademi merkeziyetçiliğin internete yönelik kamu politikasında nasıl bir rol oynayabileceği fikrini araştırıyor.

Önümüzdeki günlerde beklenmedik gelişmelerle karşılaşmamız olası, bu gelişmeler mevcut sorunları çözer mi belirsiz ama blokzinciri teknolojisine ilgi arttıkça bunun kripto para dünyasına olumlu etkileri olduğu da gayet açık.

Forbes’da yayımlanan makaleden özetlenmiştir.

KaynakForbes