Blockchain kimi ülkeler için çoktan üzerinde çalışılmaya başlanmış bir konu, kimilerine göreyse henüz soru işaretleriyle dolu bir bilinmeyen. TEPAV İcra Direktörü ve Dünya Gazetesi yazarlarından Dr. Güven Sak, konuyu Malta ve Türkiye’nin bakış açılarındaki farklılıkları ortaya koyan bir makale yayınladı.
“Blockchain teknolojisi eskiden bir tek Bitcoin ve diğer koin kardeşleri ile bağlantılı olarak gündeme gelirdi. Ne zaman Bitcoin muhabbeti açılsa, etrafta birileri, mutlaka “Bitcoin değil ama bu blockchain kalıcı gibi” derdi. Ama blockchain hep bir Fintek meselesi olarak görülürdü. Fintek, bankacılık ve finansal hizmetlerle ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerinin kısaltılmış genel adıdır. Ama artık blockchain’de uygulama yelpazesi çok genişledi.”
Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde “Blockchain teknolojisi artık tekstil ve modayı da değiştiriyor” başlıklı yazısında Blockchain’i ve kullanım alanlarını ele alan TEPAV İcra Direktörü ve TOBB ETÜ Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Güven Sak, yazısına yukarıdaki paragrafla başlıyor. Blockchain’in artık sadece FinTech değil, moda ve tekstil dahil olmak üzere pek çok sektörü dönüştürmeye başladığını ifade eden Dr. Sak’ın yazısındaki Malta ve Türkiye karşılaştırması ise dikkat çekici.
“Malta ve Türkiye harıl harıl yasa çıkartıyor ama bir farkla…”
Hem Malta hem de Türkiye’nin yasa çıkartma konusunda ciddi bir efor sarf ettiğini belirten Dr. Güven Sak, çıkarılan yasaların kapsamı ve hedefleri arasında ise ciddi farklar olduğunu belirtiyor.
Yazısında; “Bugünlerde Malta ve Türkiye birbirine benziyor. Her iki ülkede de harıl harıl yasa ve yönetmelikler değiştiriliyor. Türkiye işi kararnamelerle götürürken, Malta’da parlamento çalışıyor. Türkiye dünün yasa ve yönetmeliklerini bir daha yazıyor. Malta ise yarının yasa ve yönetmeliklerini hazırlıyor.” ifadesine yer veren Sak, Malta’nın adayı bir Blockchain adasına dönüştürme çabasına dikkat çekiyor.
Malta parlamentosunun sadece Temmuz ayında Blockchain konusunda üç yeni yasa çıkardığını belirten Dr. Sak, Malta Dijital İnovasyon Kurumu’nun üstlendiği sorumluluklardan bahsederken çıkarılan üç yasanın ne tip etkiler getireceğini yorumluyor.
“Tekstil ve modada Blockchain ne getirir?”
Blockchain’in tekstil ve moda sektörü özelinde de kapsamlı değişikliklere yol açacağını kaydeden Dr. Güven Sak, tekstil sektörünün Türkiye için bir istihdam deposu olduğunun altını çiziyor. Sektörün Türkiye’deki toplam istihdamın yüzde 7’sini oluşturduğunu, ihracatın da yüzde 18’ini karşıladığını belirten Dr. Sak, Türkiye’nin, Blockchain’i nasıl değerlendirebileceği üzerine kafa yorması gerektiğini belirtiyor.
Dr. Güven Sak’ın Dünya Gazetesi’nde çıkan yazısının tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.