Hangzhou’nun Hyperchain Teknolojisi ile oluşturulan izinli bir blokzinciri ürünü Remin Chain sayesinde iller arasında sosyal kredi puanlarının veri paylaşımı artık mümkün.
Çin’in sosyal kredi sisteminin kamuoyu izleme kolu, blokzinciri teknolojisini kullanarak platformlar ve iller arasında veri paylaşmasına izin verecek bir güncelleme alıyor.
Devlet tarafından yönetilen bir medyadan gelen habere göre Hangzhou’nun Hyperchain Teknolojisinden yararlananan “Remin Chain”, Çin’in 800 milyon internet kullanıcısı tarafından çevrimiçi olarak yapılan her yorumu izlemek ve analiz etmekten sorumlu olan Halkın Günlük Çevrimiçi Kamuoyu İzleme Merkezi’ne entegre edilecek.
Şimdiye kadar çevrimiçi yorumları, insanların gerçek finansal krediye erişme kabiliyetini belirleyen kredi bürosu benzeri bir puana bağlayan ülke çapında bir “sosyal kredi” puanlama sistemi yoktu.
Bunun yerine bu sistemin çoğu il düzeyinde, farklı teknoloji şirketleri tarafından oluşturulan ayrı platformlarda çalıştırılıyor. Bölgeler yerel ihlallerden, park cezalarından, kira ve borç ödeme geçmişine kadar her şeyi – çevrimiçi yorumlarla birlikte – bir puan oluşturmanın bir yolu olarak izler. Böyle bir sistemde troller ve siyasi muhalifler yeni bir başlangıç için eyaletten eyalete atlayabilirler.
Büyük Birader Sizi İzliyor
Remin Chain’in “Süper Kimlik” sistemi bunu engelleyecek. Platform, sosyal kredileri izlemek için ulusal bir sistem sağlamayı öneriyor. Şirket ayrıca bu verileri, kredi verenler tarafından genellikle göz ardı edilen küçük ve orta ölçekli işletmelerin güven oluşturma ve daha düşük bir oranda krediye erişim becerilerini geliştirmek için de kullanmayı öneriyor.
Kurumsal yazılım araştırmacıları Gartner, veri siloları arasında köprüler oluşturmak için blokzinciri kullanmanın çok fazla değerin kilidini açacağına ve genel veri kalitesini artıracağına inanıyor. Ancak blokzinciri, Komünist Parti için gözetim güçlerinin verimliliğini artırmak adına oldukça etkili bir araç haline geldi. Pekin’deki yetkililer, tam da bunu yapabilmek için blokzinciri odaklı teknoloji girişimlere çeşitli teşvikler ve fon sağladılar.
Dünyanın birçok yerinde blokzinciri, merkeziyetsiz yapısı sayesinde bir “kitlesel kurtuluş” gibi görülse de Çin’de devletin kitlesel gözetleme ve sosyal kontrol yapma yetkisi artıyor. Oldukça tartışmalı olan bu sosyal kredi sistemi, ister istemez akıllara Orwell’in 1984 romanındaki Büyük Birader’i getiriyor.