Xiaomi, Alibaba ve Tencent gibi Çin merkezli teknoloji devleri blokzinciri tabanlı projeler geliştirmeye devam diyor.
Çinli akıllı telefon ve elektronik üreticisi Xiaomi geçtiğimiz günlerde blokzinciri, yapay zeka ve büyük veri gibi yeni iş alanlarına odaklanacak 9,5 milyon dolar değerinde bir ortaklık kurdu.
Hong Kong merkezli şirket 2017 yılından bu yana blokzinciri teknolojisiyle ilgileniyor. Son olarak üç yerel şirket ile birlikte kurulan “Chongqing Port Industrial Finance Big Data Industry Development Co. Ltd” ismindeki ortak girişim, şirketin blokzinciri konusunda diğer iki Çinli teknoloji devi Alibaba ve Tencent ile rekabet etme tutkusunu gösteriyor.
Çin’deki blokzinciri gelişmeleri Xiaomi ile sınırlı değil.
Çin’in Google’ı diyebileceğimiz Baidu da yıllardır blokzinciri teknolojisine yönelik araştırmalar yapıyor. Arama motorunun en son blokzinciri girişimi Xuperchain‘in beta sürümünün başlatılması oldu. Xuperchain küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamaları (dapps) ucuza başlatmasını sağlamayı amaçlayan bir platform. Ondan önce şirket, 2018’in başlarında Cryptokitties’in bir köpek versiyonunu geliştirmişti, bu da milyonlarca Çinli’nin blokzincirinde yaşayan sevimli dijital yavruları benimsemesine ve ticaretine olanak tanımıştı. Şirketin etki bırakan blokzinciri projelerinde, telif hakkı koruma platformu Totem de bulunuyor.
E-ticaret devi Alibaba blokzinciri alanında öncü çalışmalar yapıyor. Şirketin üç yıl üst üste en fazla blokzinciri ilişkili patenti alan şirket olmanın gururunu yaşıyor. Blokzinciri patentleri Alibaba’nın blokzinciri çabalarının tek göstergesi değil. Şimdiye kadar şirket, gıda sahtekarlığıyla mücadele etme, tıbbi verileri güvenli hale getirme ve sınır ötesi gönderileri izleme gibi birçok alanda blokzincirini uyguladı. Son zamanlarda ise fintech kolu Ant Financial, farklı sektörlerdeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi amaçlıyor blokzinciri konsorsiyumu için teşekkürleri başlattı.
Sosyal medya devi Tencent ise blokzinciri teknolojisini araştırmaya 2015’in erken dönemlerinde başladı. Dünyanın en büyük ödeme işlemcilerinden biri olan şirket, ödeme işini daha da genişletmeyi hedefleyen bir dijital para birimi araştırma birimi kurdu. Ayrıca Tencent, Çin’in teknoloji başkenti Shenzhen’de 10 milyon blokzinciri faturası çıkaran bir blokzinciri tabanlı faturalama sistemini tanıttı.
2019’un sonlarında, Tencent, Alibaba ve Xiaomi ile birlikte, blokzinciri teknolojisini kullanarak finansal hizmetler sağlamak için sanal bir banka açma lisansı aldı. Bundan önce, şirketin sanal bankası WeBank, Çin’in ulusal blokzinciri ağının ülke çapında bir dizi devlet kontrollü kamu hizmetine hizmet eden ilk teknik altyapı sağlayıcısı oldu.