Dünyanın en büyük sosyal medya ağı yaşadığı pek çok olumsuz hadisenin ardından yeni rotasını blockchain teknolojisine ve kripto varlıklara çevirmiş görünüyor. Peki, Facebook bu noktaya nasıl geldi ve gelecekte nereye gitmeyi hedefliyor?

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg 2018 yılının Ocak ayında yaptığı bir açıklamada büyük teknoloji şirketlerinin karşısında ters-yönlü trendler olduğundan bahsetmiş ve “kriptoloji ve kripto para gibi teknolojileri olumlu ve olumsuz yönlerinin daha iyi anlamak için derinlemesine araştıracağım” demişti. Aradan geçen zaman zarfında Facebook kripto varlıklar ve blockchain teknolojisine yönelik pek çok haber ile gündeme geldi. Peki, Facebook CEO’sunun bu söyleminin arkasında yatan sebepler nelerdi?

Facebook kurulduğu günden bu yana dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden birisiydi, öyle ki aktif kullanıcı sayısı 2,3 milyarı geçti. WhatsApp, Instagram gibi platformları doğru zamanlarda satın alarak etki alanını genişletti, içerik anlamında internetin ana kanalı haline gelirken, etkileşim ve yönlendirme açısından her sene 50 milyar doların üzerine çıkan gelirleri ile bir teknoloji devine dönüştü. Ancak her güzel şeyin bir sonu vardır. 2017 yılında şirketin adı, ABD seçimlerinde Rusya’nın Facebook’u kullanmasına yönelik iddialar ile kirlenirken Mart 2018’de Cambridge Analytica skandalı patladı. Facebook hızlı bir şekilde kullanıcı kaybı yaşadığı bir döneme girdi.

Facebook ilk kez Mayıs 2018’de şimdiye kadarki en büyük yeniden yapılanmayı duyurdu. Eski Messenger yöneticisi ve eski PayPal başkanı David Marcus liderliğinde bir blockchain grubu kurdu. Haziran 2018’de kripto para birimlerine yönelik reklam yasağını iptal etti. Temmuz 2018’de bir blockchain direktörü atadı. Ağustos 2018’de ise David Marcus, bir çıkar çatışması olduğunu belirterek Coinbase yönetim kurulundan istifa etti. Aralık 2018’de Bloomberg, WhatsApp üzerinden para transferi için Facebook’un itibari para birimine sabitlenmiş değerde bir kripto para geliştirdiğini bildirdi. Şirket Mart 2019’da akıllı sözleşmelere ve ödemelere odaklanan blockchain şirketi Chainspace’i satın aldı ve blockchain uzmanları ve avukatları aradığını duyurdu. Geçtiğimiz ay ise çeşitli haber kaynakları şirketin VC’lerle buluştuğunu ve kripto para birimi girişimleri için 1 milyar dolara kadar çıkabilecek bir fon hazırlığı içinde olduğunu iddia etti.

Tüm noktalar birleştirildiğinde ortaya çıkan tablo Facebook’un blockchain teknolojisi ve kripto para dünyası için sağlam adımlar ile hazırlık yaptığını gösteriyor.

Facebook blockchain teknolojisi ile neler yapabilir?

Facebook kendini yeniden tanımlamaya ve tekliflerini genişletmeye çalıştığı için blockchain şirket adına önemli bir kaldıraç olabilir. Pek çok olasılık arasında, teknik yorumcular Facebook’un bu teknoloji ile neler yapabileceğine dair çeşitli teoriler üzerinde tartışıyor, bunlar;

  • E-ticaret için kripto para
  • Hizmetler ve içerik oluşturucular için mikro ödemeler
  • Bankacılık uygulamaları
  • Borsalar (Coinbase ve benzerleri ile rekabet)
  • Dijital Kimlik teknolojisi

İlk olarak, Facebook’un devasa büyüklükteki tüm kullanıcılarına token bazlı bir kripto para dağıtımı yaparsa ciddi bir avantaj sağlayabilir. AngelList’in kurucusu Deniz Ravikant, Facebook’un bunu yapabileceğini düşünüyor. Ancak yaygın olarak kullanılan bir token çıkartmak sadece bir başlangıç. Potansiyel bir FaceCoin’in gerçek etkisi, ödemelere, e-ticarete, bankacılığa ve daha fazlasına etki edebilir.

Kimlik teknolojisinde şirket, zorlu oturum açma işlemlerine sahip olan merkezi olmayan uygulamalar (dApps) için Facebook Connect gibi bir giriş katmanı oluşturabilir.

Tüm bu tahminlerin ne kadar doğru olduğunu zamanla göreceğiz ancak kesin olan şey Facebook’un devasa kaynakları ve etki ağı ile blockchain dünyasına adım attığı.