Forbes geçtiğimiz haftalarda blokzinciri teknolojilerini ihtiyaçlarına entegre eden 50 şirket ve organizasyonun bir derlemesi olan “Blockchain 50” listesini yayınlamıştı. Blockdata ise listede yer alan şirketleri gruplandırarak bir analizini çıkardı.

Listeye hızlıca göz atacak olursak bankaların, teknoloji devlerinin, FMCG şirketlerinin ve kripto para şirketlerinin bir karışımı olduğunu görüyoruz. Listeden çıkartılması gereken kesin bir sonuç varsa o da dünyanın en büyük şirketlerinin şu anda blokzinciri teknolojisi üzerinde çalıştığı olabilir.

Geçtiğimiz yılın listesiyle karşılaştıracak olursak 24 şirketin eklendiğini ve çıkarıldığını görüyoruz. Aralarında General Electric, LVMH, Aon, ve Çin merkezli teknoloji devleri Baidu ve Tencent’in de olduğu şirketler listeye eklenirken bu sene Oracle, MetLife, Visa ve Maersk gibi şirketler listede yer almadı.

Şirketlerin kullandıkları blokzinciri platformu açısından Hyperledger Fabric, 24 firmayla en popüler platform olarak dikkat çekiyor. Hyperledger Fabric’i 22 firmayla Ethereum takip ediyor. R3 Corda platformu ise 11 şirketle üçüncü sırada yer alıyor. Hangi şirketlerin hangi blokzinciri platformunu kullandığını görmek için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.

Hangi alanlarda kullanılıyor?

Şirketlerin blokzinciri teknolojisini uyguladıkları kullanım senaryoları dijital varlık kayıtlarından tedarik zinciri çözümlerine kadar uzanıyor. Forbes Blockchain 50 listesinde yer alan şirketler tarafından ele alınan en popüler kullanım senaryoları şöyle:

Varlık tokenleştirme ve tahvil ihracı: Santander, tZERO ve Daimler

İzleme, takip: IBM Food Trust, (Dole, Nestlé ve Walmart) Tracer (De Beers ve diğerleri)

Saklama çözümleri: Bakkt, HSBC’Nin Dgital Vault’u ve Coinbase Custody

Kurumsal altyapı geliştirmeleri: JPMorgan’ın Quorum’u gibi blokzinciri geliştirme platformları, Bitfury’nin Exonum’u, IBM Blockchain ve Hyperledger projeleri.

Ticari finansman: Foxconn, Tencent ve Shell

Bunların yanı sıra dijital kimlik ve kimlik yönetimi gibi alanlarda da ilginç gelişmeler oluyor. T-Mobile’ın NEXT kimlik projesi Birleşmiş Milletler tarafından test ediliyor. Otomotiv şirketleri de bu alana yavaş yavaş girmeye başladı. Aşağıdaki tablodan şirkletin blokzinciri teknolojisini hangi endüstrilerde kullandığını görebilirsiniz

Blokzinciri teknolojisiyle çalışan binlerce şirket ve proje hakkında daha fazla veriye erişmek istiyorsanız Blockdata’yı ziyaret edebilirsiniz.

KaynakBlockdata