Hindistan Seçim Komisyonu ve TNEGA tarafından düzenlenen uzaktan oylama webinar’ında Seçim Komisyonu uzaktan oylama için blokzinciri teknolojisini kullanma fikrini önerdi.

Uzaktan oy kullanma endişelerini gerekçe gösteren Seçim Komisyonu Başkanı Sushil Chandra, oylama için şeffaf ve seçmen güvenliğini sağlayan bir yapının kurulması gerektiğini belirtiyor. Chandra bunun için aradıkları çözümün şeffaf ve güvenli bir altyapı vadeden blokzinciri teknolojisi olabileceğini söylüyor.

Hindistan’ın seçim süreci gerçekliği göz önüne alındığında bu çözüm çok uzakmış gibi görünebilir. Para, sosyal sınıf ve lokasyonun seçimleri büyük ölçüde etkilediği Hindistan’da kayıp seçmenler, kimliklerin kötüye kullanılması, sahte oylar ve yeniden seçimler ülke adına büyük sıkıntılar yaratabiliyor.

Sadece Hindistan’da değil, dünyanın birçok yerinde seçimlerin bir şekilde manipüle edildiğine dair haberler duyuyoruz. En büyük skandallardan biri de Cambridge Analytica’nın Amerikalı seçmenlerin verilerini Donald Trump kampanyası için satmasıyla patlamıştı.

MyEarth.Id CEO’su Shiv Aggarwal blokzinciri tabanlı oylama sisteminin çok iyi bir değer önerisi olduğunu savunuyor. Aggarwal’a göre güven ve şeffaflık söz konusu olduğunda blokzinciri teknolojisi masadaki en iyi çözüm. Aggarwal blokzinciri tabanlı oylamaların geniş çaplı seçimlerin yanı sıra yönetim kurulu toplantıları gibi kurumsal ihtiyaçlar için de kullanılabileceğini vurguluyor.

Blokzinciri tabanlı oylama sistemleri yeni bir şey değil. Daha önce ABD’nin çeşitli bölgelerinde küçük çaplı seçimler için Voatz uygulaması aracılığıyla blokzinciri teknolojisi sayesinde oy kullanılmıştı. Yakın bir tarihte ise Rusya, rederandum için Moskova ve Nizhny Novgorod şehirlerinde blokzinciri tabanlı oylama başlatmıştı. Hükümet yetkililerin seçimden sonra blokzinciri teknolojisini önümüzdeki yıl yapılacak olan parlamento seçimlerinde de kullanmayı planladıklarını açıkladı. Son olarak ABD Posta Servisi’nin de pandemi sırasında gerçekleşecek olan başkanlık seçimlerine yönelik blokzinciri teknoloji önerdiğini duyurmuştuk.

Blokzinciri tabanlı seçimler sandığımızdan daha uzak olmayabilir. Siber güvenlik uzmanları henüz blokzincirinin büyük çaplı seçimler için hazır olmadığını söylese de pandemi sürecinde birçok devlet kurumu ve özel şirket blokzincirinin potansiyelinden faydalanma yolları aramaya yöneldi.

Rusya anayasa değişikliği oylaması için blokzinciri kullanacak