Çin’in merkez bankası destekli dijital para biriminin (CBDC) test aşamasına geçmesiyle birlikte birçok firma denemelere katılmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde araç paylaşım devi Didi’nin testlere katılacağını açıklamasının ardından TikTok’un da dijital parayı test edecek şirketler arasında yer alacağı konuşuluyor.

Çin’in önde gelen yerel haber kuruluşlarından Caixin Global’in haberine göre iki şirket daha Çin’in dijital para testlerine katılabilir. Bunlardan bir tanesi sosyal medya uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance, diğeri ise gıda dağıtım şirketi Meituan Dianping.

ByteDance’in böyle bir teste dahil olması oldukça dikkat çekiyor, zira dünya çapında 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip TikTok’un kullanıcı tabanı dijital paranın testi için oldukça cazip görünüyor.

Uzun süredir dijital para üzerindeki araştırmalarını sürüdüren Çin hükümeti, dijital yuan‘ı piyasaya sürme konusunda son düzlüğe girmiş gibi görünüyor. Ülkenin dijital para testlerinde ciddi bir aşama kaydettiği ilk olarak geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan dijital para cüzdanı ile ortaya çıkmıştı

Geçtiğimiz günlerde ise araç paylaşım uygulaması Didi, Çin Merkez Bankası’nın çıkartacağı dijital parayı test edecek firmalardan biri olduğunu açıklamıştı. Çin hükümeti yerel firmaların yanı sıra küresel firmaların da kendi dijital parası test etmesini istiyor. Bu bağlamda Starbucks, McDonalds ve Subway gibi şirketler dijital yuanı test edecek ilk şirketler arasında yer alabilir.

Çin hükümetinin resmi açıklamalarında dijital para biriminin hala araştırma ve geliştirme aşamasında olduğunun altı çizilse de son gelişmeler dijital yuan’ın her an piyasaya sürülebileceğine işaret ediyor.

Kullanıcılar merkez bankası dijital para birimlerini destekliyor

KaynakLedgerInsights